Wandelen door historisch Haarlemmerliede

16,0 km
Station Halfweg-Zwanenburg
Dit is een prachtige route door het natuurgebied van Haarlemmerliede. Tijdens deze route loop je 15.6 kilometer langs het water, groene akkers en historische gebouwen.

Startpunt

Vanaf station Halfweg-Zwanenburg loop je de Houtrakkerweg in. Vanaf deze weg loop je langs de grote vijver richting de A9, waar je de weg onderdoor gaat.

station halfweg zwanenburg

1 Cultureel Centrum Stompe Toren

Even verderop kom je Cultureel Centrum Stompe Toren tegen. Dit is een kerkje met een, zoals de naam al zegt, een stompe toren. De kerk is ontstaan in 1036 en heeft door de jaren heen al veel doorstaan. Oorlogen, stormen en een grote brand. In 1844 was er niet genoeg geld om de kerk volledig te restaureren. De toren is toen ingekort tot 20 meter. Daarom staat het kerkje nu bekend als de Stompe Toren. Vanaf hier loop je door naar de Lage Dijk, waar je langs de prachtige plassen Mooie Nel en Binnenliede loopt.

Buitenkant Stompe Toren tussen bomen door gezien

2 Fort Penningsveer

Op deze route kom je langs Fort Penningsveer. Dit is een indrukwekkend fort dat, net zoals de andere forten in Haarlemmermeer, deel uitmaakt van de Hollandse Waterlinies. Het is zelfs benoemd tot UNESCO werelderfgoed! Op deze unieke locatie is ruimte voor activiteiten die te maken hebben met cultuur, natuur en educatie. Ook is er een groepsaccommodatie waarin je kunt overnachten. Vanaf het fort loop je door Haarlemmerliede, naar het kerkpad en over het Militairpad. Hier loop je de A9 onderdoor en ga je terug richting het station. 

fort penningsveer

3 Amsterdam The Style Outlet

Heb je nog puf om even te shoppen? Ga dan vooral langs Amsterdam The Style Outlets. Hier kan je luxe merkkleding met flinke korting scoren.

Amsterdam the style outlets

Eindpunt

De route eindigt bij station Halfweg-Zwanenburg waar je jouw weg naar huis kunt vervolgen.

Startpunt route

Startpunt route
Station Halfweg-Zwanenburg
Oude Haarlemmerstraatweg 1
1165 MT Halfweg
Nederland