Fietsen langs het water

23,0 km
Station Hoofddorp
De naam van de route zegt het natuurlijk al. Bij deze route fiets je langs het water door Hoofddorp, Vijfhuizen, Cruquius en Zwaanshoek. Onderweg kom je allerlei prachtige plassen tegen en fiets je langs de Ringvaart.

Startpunt

Station Hoofddorp is het begin- en eindpunt van je fietstocht. Deze plek is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Heb je geen fiets? Dan kun je deze hier ook makkelijk huren met je OV-chipkaart.

station hoofddorp zonsondergang

1 Kunstfort Vijfhuizen

Vanaf station Hoofddorp fiets je naar Vijfhuizen. Onderweg kom je langs het Haarlemmermeerse Bos. In Vijfhuizen staat het indrukwekkende Kunstfort Vijfhuizen. Het is een unieke plek waar hedendaagse kunst over klimaat en politiek gepresenteerd wordt. Het Kunstfort ligt op een eiland vlakbij de Meerwijkplas in Vijfhuizen en hoort bij de waterlinie Stelling van Amsterdam.

kunstfort vijfhuizen

2 Stoomgemaal Cruquius

Vanaf Vijfhuizen fiets je langs de Ringvaart verder naar Stoomgemaal Cruquius. Het Cruquius gemaal is één van de drie hoofdgemalen die het die het Haarlemmermeer droog prompte. Het gemaal is nu een museum dat in het weekend te bezoeken is. 

stoomgemaal cruquius

3 Restaurant Long Island

Vanaf het Cruquius Museum fiets je langs Zwaanshoek door naar de Toolenburgerplas in Hoofddorp. Daar kun je even bij Long Island stoppen. Geniet van culinaire gerechten of drink een verfrissend drankje op het terras. Je hebt hier prachtig uitzicht over de plas!
 

Long island

Eindpunt

Vanaf de Toolenburgerplas fiets je via Calatravabrug Luit weer terug naar station Hoofddorp.

Meer over het startpunt

Startpunt route
Station Hoofddorp
Mercuriusplein 30
2132HA Hoofddorp
Nederland