Vissen in Haarlemmermeer: ontdek de beste plekken om jouw hengel uit te gooien!

Haarlemmermeer is de perfecte gemeente voor hobbyvissers. Van vijvers tot meren, de gemeente biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren vissers. Laat je inspireren door de rustige omgeving terwijl je je hengel uitwerpt en geniet van de mooie natuur. Of je nu alleen gaat, met vrienden of met het gezin, het wordt een heerlijk dagje vissen!
Vissers bij de Toolenburgerplas Hoofddorp
Visserstentjes Toolenburgerplas Bron: Danny de Casembroot

Toolenburgerplas Hoofddorp

In Hoofddorp ligt de Toolenburgerplas, een prachtig meer gelegen in een recreatiegebied van ruim 85 hectare groot. De natuur van de Toolenburgerplas mag hier gewoon haar gang gaan. De ondiepe, drassige stukken vormen een ideale bodem waar vissen zich helemaal in thuis voelen. Dit meer is daarom de ideale plek om je hengel uit te gooien. Er zwemmen hier veel verschillende soorten vissen: snoekbaarsen, blankvoornen, palingen, snoeken, baarsen en zelfs meervallen. Wil je het liefste in alle rust ’s nachts vissen? Dat mag hier ook! Kom je met de auto? Dan kan je gemakkelijk parkeren op één van de parkeerterreinen aan de IJweg. 

Visser bij Houtrak Spaarnwoude Bron: Danny de Casembroot

Houtrak Spaarnwoude

Recreatiegebied Houtrak is onderdeel van het natuurgebied Spaarnwoude. Deze groene omgeving heeft een grote vijver met daaraan vast meerdere sloten. In deze wateren zwemmen dan ook allerlei soorten vissen. Veel voorkomende vissoorten zijn: karpers, brasems, snoeken, snoekbaarsen, blankvoorns, rietvoorns, ruisvoorns, kolbleien en baarsen. Naast vissen is dit ook een ideale plek om te wandelen met de hond. Je mag jouw trouwe viervoeter dus gewoon meenemen voor wat gezelschap! Het is ook toegestaan om hier in de nacht te vissen. Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Houtrakkerweg.

Vissende jongens bij Haarlemmermeerse Bos Bron: Lumen Photo

Haarlemmermeerse Bos Hoofddorp

Het Haarlemmermeerse Bos is een mooie groene oase van zo’n 115 hectare groot. Het grote meer is de ideale locatie om te vissen. Voornamelijk aan de steigers is er veel kans om een vis te vangen. Het hele jaar door zwemmen hier vele soorten vissen. Denk aan karpers, palingen, witvissen, snoeken, snoekbaarsen, zeelten voorns en meervallen. Let wel op: het is hier alleen toestaan om in het grote meer en de omliggende sloten te vissen. Je mag dus niet vissen in de spartelvijver of de andere kleinere vijvers. Je mag wel nachtvissen. Parkeren kan op twee parkeerterreinen: langs de Drie Merenweg en aan de IJweg.

Watersport Dynamique Spaarndam Bron: Nico Vermeer

Mooie Nel Spaarndam

Naast Spaarndam ligt Mooie Nel. Deze plek is populair onder sportvissers. Het meer is een verbreding van Binnen Liede en loopt uit op het Spaarne. Het is dé plek waar je moet wezen als je een snoek, baars of karper wil vangen. Het is ook hier toegestaan om in de nacht te vissen. Als je met de auto komt, kan je deze parkeren aan het Karperpad, aan de Mooie Nelweg of in het centrum van Spaarndam.

Water bij Boseilanden Hoofddorp Bron: Lumen Photo

Boseilanden

De Boseilanden bestaat uit twee gebieden met water, namelijk achter Floriande in Hoofddorp en een gebied richting Vijfhuizen. Voor deze twee gebieden gelden ieder andere regels. Achter Floriande is het niet toegestaan om te vissen. Bij Vijfhuizen is het wel toegestaan. Verder mag je hier niet in de nacht te vissen. In het gebied zwemmen karpers, palingen, witvissen, snoeken, snoekbaarsen, zeelten voorns en meervallen. Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Drie Merenweg en aan de Stelling.

Water bij Groene Weelde Vijfhuizen Bron: Lumen Photo

Groene Weelde Vijfhuizen

Dit recreatiegebied met bossen, waterpartijen en brede waterlopen met natuuroevers sluit aan op het Haarlemmermeerse Bos en het grotere recreatiegebied Spaarnwoude Park. Het is een rustig gebied waar je op je gemak uitgebreid kunt gaan zitten met je visgerei. Het is toegestaan in veel van deze wateren te vissen en er zijn hier veel vissoorten die ook in het meer van het Haarlemmermeerse Bos leven. Het is hier niet toegestaan om ‘nachts te vissen. Parkeren kan aan de Drie Merenweg en aan de weg de Stelling.

Vergeet jouw VISpas niet

Haarlemmermeer telt dus talloze plekken waar je heerlijk kunt vissen! Naast de locaties in dit artikel, zijn er namelijk nog veel meer plekken. Je vindt op de Visplanner een handige kaart waar je precies ziet waar je wel en niet mag vissen. Let wel op: in Nederland heb je een VISpas nodig om jouw hengel uit te mogen gooien. Als je lid bent van een hengelsportvereniging, krijg je de VISpas automatisch. Wil je meer informatie over bij welke verenigingen je lid kan worden of over waar je een VisPas kunt bestellen? Volg dan deze link naar Sportvisserij Nederland.

 

Nachtvissen

In dit artikel staan een aantal plekken waar nachtvissen is toegestaan. Dit houdt in: het vissen van twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. In sommige natuurgebieden gelden soms afwijkende regels. Twijfels? Vraag het na bij een visvereniging.