Marianne Koeckhoven: inwoner, ondernemer en vrijwilliger in Haarlemmermeer

Marianne Koeckhoven is inwoner, ondernemer én vrijwilliger in Haarlemmermeer. Ze voelt daarom een sterke verbinding met de gemeente. Ze woont hier al ruim 40 jaar sinds ze naar de polder verhuisde voor haar grote liefde, een boer uit de gemeente. Ze kent de geschiedenis van Haarlemmermeer als geen ander. Die kennis komt goed van pas als vrijwilliger bij het Historisch Museum Haarlemmermeer. Ook haar liefde voor de landbouwsector draagt ze trots uit tijdens de rondleidingen die ze hier geeft. Benieuwd naar haar hele verhaal? Lees dan gauw verder!
Portretfoto Marianne Koeckhoven

Marianne, wat is jouw link met Haarlemmermeer? 

“Ik woon al sinds 1985 in Haarlemmermeer. Ik verhuisde hiernaartoe voor de liefde. Mijn man, vierde generatie boer, woonde en boerde namelijk op een historische boerderij in Hoofddorp en later in Nieuw-Vennep. We hebben de boerderij heel lang samen gerund en na zijn overlijden in 2005 heb ik het werk alleen voortgezet. Inmiddels heeft mijn dochter de boerderij met heel veel plezier overgenomen. Ik ben nog steeds actief in de landbouwsector met mijn bedrijf dat agrarische excursies faciliteert. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij het Historisch Museum Haarlemmermeer, waar ik onder andere rondleidingen geef.”

"Iedereen verlaat het museum met een grote glimlach op hun gezicht en dat is natuurlijk geweldig om te zien.”
Marianne Koeckhoven

Wat maakt het Historisch Museum Haarlemmermeer bijzonder? 

“In dit museum mag je alles ontdekken met je handen. En kinderen kunnen zich verkleden en heerlijk door het museum spelen. Daarbij vertelt het museum de geschiedenis van Haarlemmermeer op een unieke manier. Het zijn geen losse stukjes informatie, maar je wandelt echt door het verhaal van Haarlemmermeer heen. Wat ik gaaf vind om te zien, is dat mensen het verhaal en de geschiedenis van de gemeente herkennen. Iedereen verlaat het museum met een grote glimlach op hun gezicht en dat is natuurlijk geweldig om te zien.”

Interieur van Historisch Museum Haarlemmermeer
Interieur van Historisch Museum Haarlemmermeer

Wat wil je bezoekers van het museum meegeven tijdens jouw rondleidingen? 

“Tijdens mijn rondleidingen wil ik bezoekers meer leren over onze interessante geschiedenis in Haarlemmermeer. Toen de eerste mensen naar Haarlemmermeer kwamen, was er nog maar weinig. Jezelf vestigen in een net drooggelegde polder is niet niks. Door innovatiekracht, doorzettingsvermogen en flexibiliteit hebben de pioniers van Haarlemmermeer het gered en een heel mooi stukje Nederland gecreëerd. Dat vind ik heel indrukwekkend en dit vertel ik ook graag tijdens mijn rondleidingen in het Historisch Museum Haarlemmermeer.”

Waar ben jij trots op als inwoner, ondernemer en vrijwilliger in Haarlemmermeer? 

“Ik ben heel trots op de landbouwsector en om daar onderdeel van te zijn. Ik bewonder mijn collega’s ook enorm. Ze zijn super innovatief, passen zich keer op keer aan als er nieuwe wetten en regels bij komen en ze blijven ontwikkelen. Het is niet voor niets dat Nederland ontzettend voorloopt op het gebied van landbouw.
Daarnaast ben ik trots op hoe succesvol Haarlemmermeer is geworden door de eerste boeren die de strijd met het barre polderlandschap aangingen. Ik vertel het verhaal van Haarlemmermeer met veel plezier als ik rondleidingen geef in het Historisch Museum. Zeker als de bezoekers interesse tonen in de eerste boeren van de gemeente en in de landbouw sector, daar praat ik met veel enthousiasme over!”