2000 jaar geschiedenis in Haarlemmermeerpolder
Vondsten door eeuwen heen
Het Romeinse leger werd omstreeks 40 na Chr. actief in het veengebied van de Rijnmonding. Geschiedschrijver Tacitus beschreef aan het eind van de eerste eeuw onder meer de Friezen als bewoners in onze kusststreken. Dat er contacten waren tussen Friezen en Romeinen blijkt uit de grootste vondst van Romeinse munten in Nederland. In 1920 vond boer De Krijger bij Abbenes 12.389 munten kleingeld uit de vierde eeuw. Landbouwer Van Wieringen vond jaren later scherven en een munt uit de Romeinse tijd tijdens het ploegen van zijn land. Dit stuk land, kavel N16 achter boerderij uit 1870, toen ‘Flink Land’ en nu ‘Volharding Loont’ genoemd, ligt aan de IJweg 1301. Het kavel ligt aan de westzijde van de IJweg, ten noordoosten van Nieuw-Vennep, waar voorheen het land van Beinsdorp lag.
Elders in Haarlemmermeer zijn enkele potten uit de Karolingische tijd, ca. 750-900, gevonden toen het gebied vooral gebruikt werd voor het weiden van schapen, visserij, jacht en het verzamelen van hout en riet. Uit de periode daarna, de 10e-12e eeuw, zijn vlak na de drooglegging van de Haarlemmermeer meerdere potten en scherven gevonden.
Historisch Museum Haarlemmermeer
Het Historisch Museum Haarlemmermeer is in maart op woensdag, zaterdag en zondag open van 13.00 uur tot 17.00 uur en vanaf 1 april van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Het museum is te vinden aan de Bosweg 17 naast het Courtyard Marriott Hotel in Hoofddorp. Voor meer informatie www.haarlemmermeermuseum.nl.