De bouw van het Cruquiuspaviljoen

Sinds de start van de bouw van het Cruquiuspaviljoen is er met man en macht gewerkt aan de realisatie van het nieuwe paviljoen. Inmiddels is het werk al flink gevorderd: het betonwerk is gereed, de muren en het dak zijn geplaatst. Directeur-bestuurder Elise van Melis deelt haar enthousiasme: “Wat is de nieuwbouw van het paviljoen bij Cruquius Museum toch een mooi project en tegelijkertijd ook een enerverend proces. Ik sta hier op de plek waar volgend jaar mooie vergaderingen of bijeenkomsten gehouden kunnen worden, met het Cruquius gemaal als uitzicht.”
Bron: Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Hoogste punt gevierd

Op donderdag 30 mei werd het hoogste punt van de bouw van het paviljoen bereikt. Dit speciale moment werd gevierd samen met Kernbouw, subcontractors, wethouder Marja Ruigrok, vrijwilligers, donateurs en andere betrokkenen. Het bereiken van het hoogste punt markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van dit project.

Restauratie van het Gemaal

Naast de bouw van het nieuwe Cruquiuspaviljoen is er ook door Grieksspoor een restauratie uitgevoerd aan het historische gemaal. Hoewel het rijksmonument, de grootste stoommachine ter wereld, er robuust uitziet en tegen de eeuwigheid bestand lijkt, vereist het onderhoud. Zo werden onder andere de pompcilinders van de balansarmen van de stoommachine geconserveerd. Gedurende de restauratie kon de machine niet in beweging worden gezet. Sinds kort zijn de pompcilinders weer teruggeplaatst en is de machine opnieuw in werking. Bezoekers kunnen nu de machine weer in beweging zien.

Cruquius Museum Blijft Open

De bouw van het Cruquiuspaviljoen worden naar verwachting eind 2024 afgerond, maar zowel het Cruquius Museum als het Historisch Museum blijven gewoon open. Bezoekers zijn van harte welkom om langs te komen. Voor openingstijden en activiteiten kun je de website van het Haarlemmermeermuseum raadplegen, waar ook de bouwvoortgang live te volgen is.

Een Integraal Verhaal van Haarlemmermeer

De nieuwbouw brengt de collecties van het Cruquius Museum, het Historisch Museum en Meer-Historie samen op één locatie. Hierdoor kan de geschiedenis van Haarlemmermeer, met 2000 jaar land, water en lucht, integraal verteld worden. De geschiedenis van Haarlemmermeer is een voorbeeld van de Nederlandse strijd tegen het water en hoe op de gewonnen grond landbouwpioniers aan de slag gingen. Ook het unieke verhaal van de nationale luchthaven onder zeeniveau krijgt een belangrijke plek in de nieuwe presentatie.

Met de bouw van het Cruquiuspaviljoen en de restauratie van het gemaal, kijkt het museum met vertrouwen naar de toekomst, klaar om bezoekers een nog rijkere ervaring te bieden.