Ginkgo onthuld in Park Zwanenburg; levensboom en plek om stil te staan bij coronaslachtoffers

Park Zwanenburg wordt vanaf woensdag 23 november een Ginkgo rijker. Het gaat niet om een levende levensboom, maar om een kunstwerkboom, vervaardigd door beeldend kunstenaar Piet Warffemius. De boom is niet alleen een kunstsculptuur. Hij fungeert tevens als plek om stil te staan bij naasten die zijn overleden aan Corona.
Onthulling Ginkgo monument

De Ginkgo is een Japanse notenboom die symbool staat voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. In het Verre Oosten is de boom een voorwerp van verering.

Speciale dimensie

De Ginkgo in Park Zwanenburg past perfect in het landschap en de omgeving. Met al zijn groen, voegt het kunstwerk van Piet Warffemius een speciale dimensie toe aan het park. Bezoekers kunnen bij de Ginkgo stilstaan bij de groene wereld om hen heen én grotere thema’s als hoop en liefde.

De onthulling van de Ginkgo wordt verricht door Marja Ruigrok, wethouder Cultuur van de gemeente Haarlemmermeer. Tijdens een korte bijeenkomst in Park Zwanenburg licht zij toe welke waarde de kunstwerkboom vertegenwoordigt. Voor de gemeente en de inwoners uit de directe omgeving van het park die bij het kunstwerk betrokken zijn. Marja Ruigrok: “Park Zwanenburg biedt een prachtige omgeving waar de Ginkgo volledig tot zijn recht komt. Het beeldhouwwerk past prima in de groene omgeving en kan hopelijk troost bieden voor wie dat kan gebruiken.”

Verloren naasten

Een thema dat ook op de dag van de onthulling meespeelt, is de herinnering aan slachtoffers van corona. Het is burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer die dit thema naar voren bracht. Het volgende viel haar op. Ondanks het menselijke leedwezen dat corona teweeg heeft gebracht, zijn er eigenlijk nauwelijks fysieke plekken waar mensen troost kunnen vinden. Bijvoorbeeld als ze denken aan hun geliefden die zijn overleden aan corona.

Toen burgemeester Schuurmans te horen kreeg dat de Ginkgo-levensboom in Park Zwanenburg zou worden onthuld, opperde zij een idee. Namelijk om het kunstwerk aan de nagedachtenis van coronaslachtoffers te koppelen. De kunstenaar Piet Warffemius stond open voor dit initiatief en wilde graag ruimte bieden aan het idee van burgemeester Schuurmans.

'Metropolitaans park'

De plek waar de Ginkgo een nieuwe, vaste plek vindt, is Park Zwanenburg. Dat maakt onderdeel uit van Spaarnwoude Park, een ‘metropolitaans park tussen de steden’. Rijk aan natuur, buitenleven en verhalen uit het verleden. In dit jonge en vrij open recreatiegebied liggen fiets- en wandelpaden, een mountainbikeroute maar ook basketbal- en skatevoorzieningen.

Mensen kunnen genieten van de groene omgeving en even ontsnappen aan de hectiek van de dag. En vanaf nu dus ook van kunst. Recreatieschap Spaarnwoude, de beheerder, karakteriseert de Ginkgo als een mooie toevoeging aan dit Park Zwanenburg. Door het kunstwerk wordt het park aantrekkelijker voor een bredere groep bezoekers.

Eerder zou de Ginkgo eind september worden onthuld, maar door omstandigheden is het verplaatst naar 23 november.