Gloednieuwe kaart met buitenkunst en monumenten

Ondanks dat Haarlemmermeer een jonge gemeente is, kent onze gemeente veel monumenten. Daarnaast staat de gemeente bomvol met de mooiste en meest bijzondere buitenkunstwerken. De monumenten en buitenkunstwerken vind je vanaf nu terug op een interactieve kaart. Benieuwd naar deze kaart en welke informatie je hierop vindt? Lees dan verder!
Zicht op het stoomgemaal Cruquius

Op de kaart staan alle monumenten en buitenkunstwerken die je in onze gemeente vindt. Het zijn maar liefst 183 monumenten en 187 buitenkunstwerken. De monumenten zijn onderverdeeld in drie categorieën: gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten. Bij elk monument vind je een beschrijving en waar beschikbaar een foto. Ook bij de kunstwerken staat, indien bekend, uitgebreid beschreven wie de kunstenaar is, wat het kunstwerk moet voorstellen en van welke materialen de kunstwerken zijn gemaakt. 

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur): “‘Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik al vijf jaar foto’s maak van buitenkunst in Haarlemmermeer (#woensdagkunstdag). Ik ben trots op onze enorme hoeveelheid kunstwerken en monumenten in onze gemeente en ik wil graag dat zoveel mogelijk mensen daar van kunnen genieten. En omdat ze in de buitenlucht staan, kan dat ook. En zie je buitenkunst die je nog niet kan vinden op onze interactieve kaart? Laat het ons dan weten. Zo maken we de kaart nog completer!’’

Je vindt de gloednieuwe kaart hier. De informatie staat ook beschreven op de website van Visit Haarlemmermeer. Hier staan een aantal van de mooiste buitenkunstwerken en monumenten uitgelicht. En je vindt hier zelfs fiets- en wandelroutes langs een aantal van deze bijzondere punten. Kijk op visithaarlemmermeer.nl voor beide pagina’s en de fiets- en wandelroutes. 

Deze nieuwe kaart vervangt de al offline gehaalde Cultuuratlas. De informatie op de Cultuuratlas was niet meer actueel en de website voldeed niet aan de verplichte eisen voor toegankelijkheid. Met de komst van deze kaart is er dus weer een mooi overzicht van dit stukje cultuur in Haarlemmermeer.