Haarlemmermeerse sporters geëerd tijdens Sportpodium

In C. Hoofddorp vond maandag het Sportpodium plaats voor talentvolle jonge inwoners die een 1e, 2e of 3e plaats hebben behaald. Ze hebben dit behaald op een nationaal of internationaal kampioenschap, de Olympische Spelen of Paralympische Spelen. Wethouder Mariette Sedee overhandigde in totaal 230 sportmedailles. Tijdens het Sportpodium werden ook een aantal topsporters geïnterviewd door presentator Klaas van Kruistum.
Sportpodium groepsfoto op podium

Vorig jaar werden nog 40 sportmedailles uitgereikt, omdat in het jaar ervoor wegens Corona minder kampioenschappen werden gehouden. Gelukkig was in 2022 weer veel mogelijk, waardoor wethouder Sedee maar liefst 230 sportmedailles kon omhangen bij individuele- en teamsporters.

Olympisch en paralympisch

De meeste medailles gingen naar prestaties die behaald zijn op een nationaal kampioenschap. Maar ook de winnaars van EK’s en WK’s werden beloond. Daarnaast waren nu ook een olympische en paralympische sporter aanwezig. Door het groot aantal sporters was het Sportpodium verdeeld in een middag- en avondprogramma. De dag werd gepresenteerd door Klaas van Kruistum.

Plezier in sport

De gemeente ziet het evenement als een middel om jonge sporters te inspireren. Wethouder Mariëtte Sedee: “Ik ben als wethouder sport ongelofelijk trots op onze sporters. Diep respect ook voor al die ouders, familie, vrienden en begeleiders die de ambities helpen waar te maken. Dit is een moment om te vieren, ook als de doelen niet meteen worden bereikt. Krabbel weer op en ga door. Uiteindelijk gaat het om de weg ernaartoe, en het plezier in sport.” 

Bij de selectie van de sporters is gekeken naar prestaties in 2022. De medailles werden vervolgens ingedeeld in drie categorieën: Sporttalent, Sportteam en Topsporter. Dit leverde de volgende lijst op:

Sporttalenten

 • Een 2e plek op het EK honkbal met het Nederlands Team voor Miquel Willem. Waar hij ook tot beste slagman werd uitgeroepen. Miquel is een van de grootste talenten in Nederland van zijn leeftijd.
 • Naast een 1e plek op het NK turnen nam Elijah Faverus ook deel aan de Jeugd Olympische Spelen in Slowakije.
 • Elcke Mols behaalde in 2022 een 1e plek op de Europese ranking meisjes onder de 13. Ze werd ook geselecteerd voor het Nederlands team voor het EK onder de 15. En Elcke won een 1e plek op het NK Squash junioren onder de 15.
 • Maira Medema werd vorig jaar 1e op het NK Judo. Daarnaast deed ze mee aan de Europese-en wereldkampioenschappen.  
 • Renske Huntelaar werd vorig jaar 1e op het NK dames squash onder de 17. Daarnaast heeft ze deelgenomen aan de Europese en wereldkampioenschappen onder 19.

Sportteam

 • Een 1e plek op het NK Synchroonzwemmen door ZPCH junioren/senioren. Vanuit dit team won het duet Bregje de Brouwer en Marloes Steenbeek een 6e plek op het WK.
 • Een 1e plek op het WK Hip-Hop groep junioren voor Ru Kiddin. En het duo Dean Bakker en Jordan van der Roest werden 1e op dit WK met Duo Kids.

Topsporters

 • Sebastiaan van Teeffelen werd dit jaar 3e op het WK karate onder de 21 jaar en won het NK bij de senioren. 
 • Windsurfer Jordy Vonk is afgelopen jaar voor het eerst Wereldkampioen geworden. Daarnaast is al hij al elf keer Nederlands kampioen slalom.
 • Tallon Griekspoor is fulltime tennisser en heeft afgelopen jaar zijn hoogste ranking ooit behaald op de ATP Wereld ranking. Namelijk de 44e plek.
 • Imani de Jong werd afgelopen jaar 1e op het EK lange baan 200m estafette. En kwalificeerde zich voor het WK lange baan. 

Tijdens de pauze ontvingen drie jonge sporters van TopsUPport Haarlemmermeer een financiële bijdrage. Het gaat om Telstar-voetbalster Noa Agterhof, para-badmintonster Sophie van den Broek en Lyvanna Garrelts die zich voorbereidt op het EK ritmische gymnastiek. "TopsUPport is een stichting van lokale ondernemers die jonge topsporters op weg helpt", vertelt Lisanne de Roever. Lisanne is topsportcoördinator van gemeente Haarlemmermeer. Naomi Verkerk die de checks mocht overhandigen is daar een voorbeeld van. Op negenjarige leeftijd begon de schaatster bij IJsclub Zwanenburg. Nu rijdt ze rond in een auto van de stichting op weg naar haar trainingen in Friesland.

Meer informatie over sport in Haarlemmermeer: Sporten - Haarlemmermeervoorelkaar.