Het Pomphuisje monument van het jaar Haarlemmermeer

Het witte pomphuisje aan de Hoofdweg in PARK21, onderdeel van Haarlemmermeermuseum De Cruquius, is de winnaar geworden van de verkiezing Monument van het jaar 2023. Wethouder Marja Ruigrok maakte dat tijdens de opening van Open Monumentendag op 9 september bekend. Het Pomphuisje won met 971 stemmen. Dorpsgezicht Spaarnwoude werd tweede met 751 stemmen en fruitboerderij de Landman derde. Er werden deze zomer in totaal 1836 stemmen uitgebracht.
Wethouder Marja Ruigrok overhandigt prijs van Monument van het Jaar

Het pomphuisje, wat eigendom is van Haarlemmermeermuseum De Cruquius, illustreert de geschiedenis van Haarlemmermeer. Het verhaal van de pionierende boeren die het nieuwgewonnen land alleen konden bewerken door het overtollige water af te voeren. Tegelijkertijd maakt het pomphuisje het belang van watermanagement zichtbaar. 

Helaas zijn die gemaaltjes, waarvan er vroeger veel meer waren in Haarlemmermeer, bijna allemaal uit het landschap verdwenen. Hun werk is overgenomen door andere, grotere, gemalen. Het witte pomphuisje, uit circa 1920, is het laatste dat nog in authentieke staat verkeert en staat daarom sinds 1992 op de gemeentelijke monumentenlijst. Voor een groot deel is het behoud ervan te danken aan de medewerkers en vele vrijwilligers van Meer-Historie, die zich hier sinds de jaren ’80 voor hebben ingezet.

Jaarlijkse verkiezing 

Met de verkiezing van Monument van het Jaar wil de gemeente haar bijzondere en diverse erfgoed extra onder de aandacht brengen. Jaarlijks selecteert de Commissie Omgevingskwaliteit drie monumenten aan de hand van het thema van Open Monumentendag. Dit jaar was dat levend erfgoed. Inwoners kunnen vervolgens hun stem uitbrengen op het monument dat volgens hen de titel monument van het jaar verdient.