KASTAN een van de winnaars van de Arie Keppler Prijs 2024

Op vrijdag 11 oktober heeft gedeputeerde Esther Rommel van provincie Noord-Holland tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Hoofddorp de Arie Keppler Prijzen uitgereikt. Dit jaar zijn er zoals elke editie, 4 juryprijzen en één publieksprijs te winnen. De jury formuleert dit jaar één simpele vraag waarop de winnaars van de Arie Keppler Prijs allen een volmondig ‘JA’ antwoorden, namelijk: helpt het?
Bron: MOOI Noord-Holland)
Leestijd: 1 minuut

Dit zijn de winnaars van deze editie:

Winnaar Verhalenvertellers
Stadhuis Den Helder – Den Helder
Ontwerper: Office Winhov en Van Hoogevest Architecten /
Opdrachtgever: Marichel Weel, Zeestad
Betrokken partijen: Gemeente Den Helder, Edith van Berkel, carpetontwerp Janno Hahn, signage Beersnielsen i.s.m. Lens BV Ontwerp & uitvoering kroonluchter en wandarmaturen Interieurbouwer: Friso Bouwgroep (m.u.v van maatwerk meubilair) leverancier wanden: houten wandbekleding gebouw 66; Friso Bouwgroep, Gebouw 72: Lambri Woodpanels, Lelystad leverancier vloeren: Betonvloer gebouw 66: West-Frieland Vloeren, Obdam, Terrazzo Gebouw 72: Agglotech, Verona leverancier plafonds: akoestische plafonds: Rockfon, Roermond. Klimaatplafonds: HC KP, Waalwijk. leverancier maatwerk meubiliar: Issos B.V., Aalsmeer leverancier los meubilair: Interior Works, Amsterdam.

Winnaar Baanbrekers
Gerritshoeve / Kastan Hoofddorp
Ontwerper: Architectenbureau Gijs de Waal
Opdrachtgever: Gerritshoeve B.V.
Betrokken partijen: Berkhout Tros Bouwadviseurs B.V. en Kastan

Winnaar Thuis in de stad
De Jakoba – Amsterdam
Ontwerper: studioninedots
Opdrachtgever: Julienne Schreinemachers, Ymere
Betrokken partijen: Dura Vermeer, Buro Sant en Co, Strackee, Byldis, Nieman Raadgevende Ingenieurs en VDNDP.

Winnaar Nuts plus
Piekberging – Buitenkaag
Ontwerper: Feddes/Olthof en Bulter architecten
Opdrachtgever: Hoogheemraadschap van Rijnland
Betrokken partijen: Van Hattum en Blankevoort, KWS.

Omgevingskwaliteit is van en voor iedereen. Tot en met 22 september heeft het Noord-Hollandse publiek gestemd op zijn of haar favoriete project. Op alle 98 inzendingen kon gestemd worden.


De Publiekswinnaar is Gerritshoeve / Kastan, winnaar van het thema Baanbrekers. Op plek 2 staat Piekberging Buitenkaag (ook een winnaar), en op plek 3 staat project Cascade uit Alkmaar.
Er is 1621 keer gestemd door het publiek.

Selectiecriteria

De Arie Keppler Prijs onderscheidt zich van architectuurprijzen omdat het een brede prijs voor ruimtelijke kwaliteit is. Dit jaar is de selectie van de nominaties en winnaars gebaseerd op 4 thema’s. Het thema ‘Verhalenvertellers’ verwijst naar de gevoelige ontwerphouding die nodig is om plannen te laten aansluiten bij alles wat er al is. Het vereist veel finesse om het verhaal van een plek of gebouw te respecteren maar ook te versterken. Het thema ‘Baanbrekers’ gaat over initiatiefnemers en ontwerpers met zowel een onderzoekende als idealistische grondhouding. Ze gebruiken hun projecten om de grenzen van het vakgebied op te rekken, nieuwe bouwmethoden uit te proberen en maatschappelijke misstanden te agenderen. Het thema ‘Thuis in de stad’ gaat over de verdichting van de stad met een toenemend aantal stedelijke woongebouwen. Het valt hierbij op dat er een groeiende tendens is om in deze woongebouwen meer collectief te organiseren. Met het thema ‘Nuts plus’ belicht de jury de enorme hoeveelheid projecten voor nutsvoorzieningen. Vaak problematisch omdat er weinig aan wordt ontworpen, de inpassing in de omgeving te wensen overlaat en de gebouwen vaak gesloten en afwerend zijn Toch is tijdens deze editie van de Arie Keppler Prijs overtuigend aangetoond dat nutsvoorzieningen door goed ontwerp ook mooi en extra nuttig kunnen zijn bijvoorbeeld omdat ze gebruikt worden voor een zitplek of een leefplaats voor dieren uit de omgeving.

Juryrapport

De jury formuleert één simpele vraag waarop de winnaars van de Arie Keppler Prijs een volmondig ‘ja’ antwoorden, namelijk: helpt het? Helpt een project bij de grote problemen die we nu moeten oplossen? Nodigt het uit tot sociale saamhorigheid? Geeft het de toon aan door een radicaal andere aanpak? Leidt een gevoelige ingreep in stad, dorp of landschap tot een herwaardering van het bestaande? Is er sprake van meervoudig ruimtegebruik en een zorgvuldige benutting van water, bodem en ecologie? De esthetische kant van architectuur en vormgeving is hierbij niet onbelangrijk, maar zeker geen hoofdzaak.

Deze eenvoudige controlevraag sluit aan bij de uitgangspunten van de prijs, die zich onderscheidt omdat het een brede prijs voor ruimtelijke kwaliteit is. Dat betekent dat projecten in de volle breedte kunnen worden ingezonden, dus ook ontwikkelingen op het gebied van landschap, stedenbouw en erfgoed. Ook beleidsinspanningen komen in aanmerking.

De Arie Keppler Prijs gaat over ruimtelijke kwaliteit in de volle breedte, in de geest van de sociaal-maatschappelijk geëngageerde naamgever van de prijs. Lees alles over de bespiegelingen van de jury in het juryrapport.

Ga voor meer informatie over de winnaars of voor de andere inzendingen naar www.ariekepplerprijs.nl.

De Arie Keppler Prijs is een initiatief van stichting MOOI Noord-Holland, gericht op initiatieven die een waardevolle en inspirerende bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving.