Kunst onder de nieuwe Oude Haagse Brug

De Oude Haagsebrug over de Ringvaart is vervangen. De brug speelt een cruciale rol in de verbinding tussen Schiphol en Amsterdam. De brug verkeerde in slechte technische staat en is daarom vervangen. De vervanging van de Oude Haagsebrug is niet alleen een noodzakelijke project, het biedt ook een kans om kunst en architectuur samen te brengen. Kunstenaars Jan van der Ploeg en Pipsqueak hebben beide een kunstwerk gemaakt, waardoor de nieuwe brug extra opvalt.
Jan Bron: oudehaagsebrug.nl

Ontwerp Jan van der Ploeg: dynamisch kleurenspel

Kunstenaar Jan van der Ploeg ontwierp de 3 pijlers onder de brug. De pijlers, die elk bestaan uit 5 pilaren, beschilderde Van der Ploeg in 6 kleuren. De kleuren, blauw, geel, grijs, rood, wit en zwart, verwijzen naar Haarlemmermeer en Amsterdam. Deze kleuren zijn een verwijzing naar De Stijl, Piet Mondriaan en Theo van Doesbrug. Maar ze verwijzen ook naar de gemeentes die de brug verbindt. Blauw, geel en grijs vind je terug in het wapen van Haarlemmermeer en rood, wit en zwart in het wapen van Amsterdam. Als je naar Amsterdam kijkt, zie je de rode, witte en zwarte pilaren. Kijkend naar Haarlemmermeer zie je de blauwe, gele en grijze pilaren. 

De afwisselende kleuren op de pijlers en de horizontale balken creëren een interessant en complex spel. Dit zorgt ervoor dat je het kunstwerk steeds anders ervaart. De zestig verschillend beschilderde vlakken van de 15 pilaren vormen samen een dynamisch geheel.

Ontwerp Jan van der Ploeg
Ontwerp Jan van der Ploeg

Ontwerp Pipsqueak: beroemde muurschildering keert terug

Kunstenaarsduo Pipsqueak ontwierp een muurschildering die onder de brug, aan de kant van Amsterdam, te zien is. Zij brachten de populaire apen, die sinds 2008 op het viaduct aan de Amsterdamse zijde stonden, terug. Deze apen werden in 2011 genomineerd voor de Amsterdamse straatkunstprijs. De ontwerpen van Pipsqueak en Jan van der Ploeg combineren abstracte kleurcomposities met figuratieve elementen.

Ontwerp Pipsqueak

Feestelijke opening

Op vrijdag 20 september 2024 vieren we de officiële opening van de nieuwe Haagsebrug met een feestelijk evenement. Je bent van harte uitgenodigd om dit met ons te komen vieren en de kunstwerken van Jan van der Ploeg en Pipsqueak te bewonderen.