NH biedt unieke kijk op Noord-Hollands industrieel erfgoed in de serie ‘Gebruikte Stenen’

Dronebeelden en uniek archiefmateriaal
‘Gebruikte Stenen’ legt een verborgen provinciale geschiedenis bloot. In de serie wordt gebruikgemaakt van spectaculaire dronebeelden en historisch foto- en filmmateriaal uit lokale, regionale en landelijke archieven. Deels zijn die beelden nog niet eerder vertoond. De unieke beelden en verhalen bieden de Noord-Hollanders een blik achter de schermen van de gebouwen met een status als industrieel erfgoed.
Behouden of transformeren
Elke aflevering beantwoordt vragen als; wat is de historische waarde en architecturale status van een gebouw; wat betekent het erfgoed voor de omgeving en voor nieuwe gebruikers? Hoe wordt gekozen tussen behoud en transformatie? In elke aflevering staan monumenten uit een van onderstaande gemeenten centraal.
- 7 maart: Haarlemmermeer
- 14 maart: Hoorn
- 21 maart: Dijk en Waard
- 28 maart: Den Helder
- 4 april: Haarlemmermeer
- 11 april: Hoorn
- 18 april: Dijk en Waard
- 25 april: Den Helder
Manouk van Deutekom, citymarketeer Den Helder, een van de uitgelichte gemeenten: "De serie toont een fantastisch inkijkje in de historische functies van de monumentale gebouwen en laat daarmee een belangrijk deel van de Helderse historie zien maar geeft ook goed weer hoe zorgvuldig we met de herbestemming van het nautisch maritieme complex omgaan".
Kijken en terugkijken
De eerste uitzending van ‘Gebruikte Stenen’ is te zien op donderdag 7 maart om 17.10 uur op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 501). Vervolgens wordt de aflevering elk half uur herhaald. Elke donderdag volgt een nieuwe aflevering.
De 8-delige reeks is vanaf 7 maart ook terug te vinden op de website van NH nieuws en het YouTube-kanaal van NH.
Gebruikte Stenen is een project van regisseur Johan van Kempen van producent Beeldland. De documentaireserie was inmiddels in drie provincies te zien: in 2016 bij RTV Utrecht, in 2018 bij Omroep Gelderland en in 2020/21 bij Omroep Brabant.
De serie is mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds en kwam tot stand in een samenwerking met de gemeenten Den Helder, Dijk en Waard, Hoorn en Haarlemmermeer én provincie Noord-Holland.