Oogstfest Plesmanhoek: een groot familiefeest!

Zondag 13 augustus werd er op bijzondere wijze geoogst in de Plesmanhoek. De Restauratiegroep Meer-Historie (onderdeel van Haarlemmermeermuseum De Cruquius) en de boeren van de Plesmanhoek organiseerden dit jaar samen met Recreatieschap Spaarnwoude het Oogstfest Plesmanhoek. De vele verschillende demonstraties en activiteiten, vooral gericht op gezinnen met jongere kinderen, trokken circa 3.000 bezoekers.
Foto van Oogstfest

Jaarlijks organiseren de boeren en de restauratiegroep Meer-Historie in de zomer een speciale dag waar de boeren laten zien hoe men vroeger met oude historische machines te werk ging op het land. Dit jaar werd deze oogstdag uitbundiger in de steigers gezet om meer gezinnen met kinderen uit de omgeving bekend te maken met de landbouw en de gewassen uit de Plesmanhoek. Het werd een gezellig festival van kennismaken met wat de Haarlemmermeerse bodem voorbrengt, beleven en het proeven van eigen geoogst voedsel. 

Van grond tot mond
Er waren demonstraties te zien van dorsen met een landbouwmachine en van het malen van meel met een oude maalmolen, maar ook het rooien van aardappels met historische machines en tractoren trok heel wat bekijks. Kortom: een waar spektakel voor jong en oud. De patat van eigen geoogste aardappels en de pannenkoek van het geoogste graan smaken toch echt lekkerder dan die je in de winkel koopt. Verser kan niet. Op de streekmarkt waren uiteenlopende producten te kopen en de kinderen vermaakten zich met oudhollandse spelletjes en konden op kleine traptractoren een parcours van strobalen afleggen.

Het verhaal van de Plesmanhoek
Recreatiegebied de Plesmanhoek is 30 hectare groot en ligt aan de Geniedijk naast het Haarlemmermeerse bos. Bezoekers kunnen wandelen langs agrarische akkers, leren over de historische gewassen die er verbouwd worden en genieten van een weids uitzicht. Het gebied is vooral favoriet bij hondenbaasjes, want de hond mag hier loslopen. Om te zorgen dat de Plesmanhoek een nog aantrekkelijker gebied wordt dat recreanten beter weten te vinden en kunnen ervaren, hebben de gemeente en het recreatieschap besloten flink te investeren in het gebied. Meer info: www.spaarnwoudepark.nl.

Foto credits: Shanine Roosingh.