Officiële onthulling kunstwerk De Waterwolf in Haarlemmermeer

Halverwege de Boseilanden (Spaarnwoude Park) in de gemeente Haarlemmermeer is op het groene talud langs de Driemerenweg een nieuw kunstobject geplaatst. Kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart van Bloklugthart hebben de geschiedenis van Haarlemmermeer in kunst uit weten te drukken. Met de twintig meter lange en zes meter hoge creatie, genaamd ‘De Waterwolf’, heeft het kunstenaarsduo een tastbare herinnering weten te creëren aan de roerige en rijke geschiedenis van Haarlemmermeer. Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) heeft het kunstwerk, samen met de kunstenaars, op vrijdag 28 juni om 14:00 uur onthuld..
visithaarlemmermeer.nl
Leestijd: 2 minuten

De Waterwolf 

De geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer is onlosmakelijk verbonden met De Waterwolf. Ooit was het huidige Haarlemmermeer een veengebied met kleine plassen. Door het afgraven van veen ontstond uit de kleine meren halverwege de zestiende eeuw één van de grootste meren van Nederland. Dit Haarlemmermeer werd in de volksmond De Waterwolf genoemd omdat het zorgde voor gevaarlijke situaties. Dorpen werden overstroomd en de landbouwgronden van Amsterdam, Haarlem en Leiden werden door het meer bedreigd. Met de drooglegging ontstond hier in 1852 de Haarlemmermeerpolder en was de eens zo woeste Waterwolf bedwongen. 

De Waterwolf, gemaakt van cortenstaal, ligt nu te rusten boven op het talud en kijkt naar de vele automobilisten, fietsers en wandelaars die voorbijkomen. Wie bij de buik van De Waterwolf staat hoort zachtjes kabbelend water stromen. Op de tafel in de buik wordt beschreven hoe de Waterwolf aan zijn naam komt en wordt kort verteld over de drooglegging van het vroegere Haarlemmermeer.

Het initiatief voor De Waterwolf is genomen door de Klankbordgroep Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte van de gemeente Haarlemmermeer.