Oude stoombrandspuit komt “brandjes blussen” in Stoomgemaal Halfweg

Op zondag 10 september komt de oudste nog werkende mobiele stoommachine van Nederland, de stoombrandspuit Vecht, “brandjes blussen” in Stoomgemaal Halfweg, het oudste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld.
Shand, Mason & Co. stoombrandspuit

De in 1884 door de Engelse firma Shand & Mason voor de Amsterdamse brandweer gebouwde brandspuit is tot 1908 ingezet bij vele branden in Amsterdam, waaronder de grote brand in de Stadsschouwburg in 1890. In 1912 is de spuit verkocht aan de gemeente IJsselstein, waar hij tot in de jaren ’30 is ingezet. In 1976 werd de Vecht ontdekt in een loods en na restauratie ondergebracht bij de Stichting Historisch Brandweermaterieel. 

Sinds 1981 worden er demonstraties mee verricht bij allerlei evenementen. Mét een bemanning in historische kleding. Dat gebeurt ook in Stoomgemaal Halfweg. De stoomspuit komt naar Halfweg ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de stoommachine van Stoomgemaal Halfweg. In verband hiermee vinden dit jaar verschillende extra activiteiten plaats, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting voor de Buurt uit Zwanenburg. 

Stoomgemaal Halfweg is zowel op zondag 10 september als op zaterdag 9 september open voor publiek en draait dan onder stoom. De entree bedraagt op beide dagen voor volwassenen € 10,00 en voor kinderen (van 5 t/m 17 jaar) € 5,00. 

Combiticket 

Met een combiticket kun je het hele weekend van 9 en 10 september met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken. In Stoomgemaal Halfweg kun je de sfeer beleven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als vroeger: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen. Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost € 19,00 voor volwassenen en voor kinderen € 9,50 (5 t/m 12 jaar) of € 11,00 (13 t/m 17 jaar).