Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland geopend

Op woensdag 22 februari heeft Haarlemmermeer samen met provincie, omringende gemeenten en natuurbeheerders de officiële opening verricht van het grootste wandelnetwerk in Noord-Holland: Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland. Een aantal van de routes loopt voor een deel door PARK21!
Mensen in Park21

Grootste wandelnetwerk van Noord-Holland

Het nieuwe wandelnetwerk ligt in de gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Het heeft 150 nieuwe wandelroutes en is goed voor 480 kilometer wandelplezier dwars door Zuid-Kennemerland. De routes lopen van Zandvoort tot de westkant van Amsterdam en van Velsen tot Nieuw-Vennep.

 

Dicht bij huis

Door de grootte van het wandelnetwerk en de vele keuzepunten, kan je makkelijk dicht bij huis starten. Je hoeft niet per se ergens heen te rijden om een wandeling te maken via één van de routes. Je kan bij een beginpunt bij jou in de buurt starten. “De wandelmogelijkheden zijn herkenbaar aan de informatiepanelen en de gekleurde pijlen. Op de keuzepunten vind je een paal met een nummer, die verwijst naar het volgende keuzepuntnummer. De panelen en de pijlen zijn in de hele provincie hetzelfde. Dat geeft herkenbaarheid”, zegt Rutger Burgers van Route Werk hierover.

 

Verbetering van de wandelvoorzieningen

De provincie Noord-Holland wil al jaren een provincie-dekkend wandelnetwerk en betere wandelvoorzieningen. Wethouder Mariette Sedee van grootschalig groen en recreatie: “De verbetering van wandelvoorzieningen en andere recreatiemogelijkheden is opgenomen in ons coalitieakkoord. Haarlemmermeer is een grote gemeente met 31 kernen die nog steeds groeit. In de toekomst komen er nog zo’n 50.000 recreanten bij. We willen ervoor zorgen, dat straks inwoners kunnen blijven genieten van natuur en bewegen dichtbij huis. Er ligt nu een mooie basis, waarop we kunnen voortbouwen.”

 

Routes door PARK21

Een aantal routes van het wandelnetwerk loopt (voor een deel) door PARK21. Op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland of in de app lees je welke dit zijn. Zo lopen onder andere de Calatravaroute, de Pioniersroute en de Kleine Venneproute door het park. De routes gaan soms over onverharde paden en sporen (zogenaamde laarzenpaden) en kunnen drassig of modderig zijn. Hierdoor zijn ze niet geschikt om met nette schoenen of kinderwagen te bewandelen. Een wandelnetwerk is nooit helemaal af. Zo ook deze niet. PARK21 biedt mogelijkheden om uit te breiden en te blijven ontwikkelen.