Pontjes van Haarlemmermeer

In het mooie polderlandschap van Haarlemmermeer is veel water aanwezig. In het landschap vind je dan ook belangrijke kanalen als de Hoofdvaart en Ringvaart, maar ook meren, kleinere riviertjes en plassen. Om de inwoners een goede bereikbaarheid te geven in deze waterrijke omgeving zijn er pontjes die voetgangers en fietsers helpen het water over te steken. Lees hier snel meer over de pontjes Rijsenhout, Cruquius-Haarlem – ook wel bekend als de Groene Stroomboot – en Veerpont Kaag.
Pont aanduiding op weg
Pont Rijsenhout
1

Pontje Rijsenhout

Over de Ringvaart tussen Rijsenhout en Aalsmeer vaart al tientallen jaren een voetgangers- en fietspont. Dit pontje verbindt Aalsmeer vanaf het einde van de Uiterweg met Rijsenhout. In 2018 is het pontje gerestaureerd en heeft hierdoor nu ook een invalidenoprit gekregen, voor extra toegankelijkheid.  
 

Het pontje Rijsenhout vaart het hele jaar door, elke werkdag van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.45 uur. Van 1 april tot en met 31 oktober vaart het pontje ook in de weekenden. In het weekend begint de veerdienst iets later, om 10.00 uur. Een overtocht voor fietsers en voetgangers kost € 1,20 per tocht.

Veerpont Buitenkaag
2

Veerpont Kaag

Het zuidelijke dorpje Buitenkaag dankt zijn ontwikkeling aan de vestiging van een van de drie grote Haarlemmermeerse gemalen – het monumentale Gemaal de Leeghwater aan de Lisserdijk. Veerpont Kaag is de enige continue verbinding tussen Kaag en de wereld daarbuiten.  
 

Op het fietspontje kunnen maximaal 12 personen per keer worden vervoerd. Let er dus op dat de wachttijd bij mooi weer op kan lopen! Passagiers betalen per overtocht vanaf Kaag € 2,- per persoon en vanaf Oud Ade € 3,- per persoon, inclusief de overtocht Kaag-Buitenkaag. 
 

Pont Cruquius
3

Pontje Cruquius-Haarlem

Het pontje tussen Cruquius en Haarlem wordt ook wel de Groene Stroomboot genoemd. Deze moderne pont vaart over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. De Groene Stroomboot is een fiets- en voetgangerspontje, maar is ook toegankelijk voor kinderbakfietsen, rolstoelrijders en scootmobielen.  
 

De Groene Stroomboot dankt zijn naam aan de zonnepanelen waardoor de pont vaart op groene stroom. De oversteek is een korte tocht van 5 minuten tussen Haarlem/Schalkwijk en Cruquius en is voor iedereen gratis! Het pontje vaart van 1 april tot 1 oktober, elke dag van 10.00 tot 18.00 uur.