Bas van Haastrecht, eigenaar van Palènpa Park

Bas van Haastrecht is eigenaar van een uniek concept in Haarlemmermeer: Palènpa Park in Nieuw-Vennep. Maar zijn volledige functieomschrijving is eigenlijk veel origineler. Bas is namelijk professioneel huttenbouwer! In Palènpa Park weet hij elke kinderdroom uit te laten komen. Je kunt hier naar hartenlust de leukste hutten komen bouwen. Lees snel meer over hoe Bas op dit idee kwam en wat er allemaal te beleven valt op deze bijzondere plek.
Bas van Haastrecht

Bas, wat is jouw link met Haarlemmermeer?  

Ik ben zelf in Haarlemmermeer opgegroeid. Toen ik 7 maanden jong was zijn mijn ouders van Amsterdam naar Hoofddorp verhuisd. Ik woon nu al met al ruim 50 jaar in Hoofddorp. Daar heb ik dus veel verbinding mee.  

Ik ben de eigenaar van het huttenbouwbedrijf Palènpa. Oorspronkelijk zijn we Palènpa Park met zijn tweeën begonnen. Addy heeft het idee bedacht en ik heb samen met hem het bedrijf opgezet. Inmiddels is Addy niet meer actief betrokken bij Palènpa en ben ik degene die het bedrijf runt. 

Als klein jongetje heb ik eindeloos veel door de polder gestruind en gespeeld. Ik bouwde altijd hooihutten op verschillende boerderijen. Daar komt dus ook gelijk mijn passie voor hutten bouwen vandaan. Ik heb dit in mijn jeugd vaak gedaan. We zeilden met het gezin ook veel door Nederland en bij aankomst gingen we dan altijd het bos in. Waar bruikbare materialen waren gingen we hutten bouwen, met takken en oud hout. 
 

Wat valt er allemaal te beleven bij Palènpa Park? 

We hebben hier speciale bouwkavels. Dit zijn eigen stukken grasveld waar een bouwpakket klaarligt. De naam Palènpa komt van palen en panelen. In zo’n bouwpakket zitten panelen, palen voor muren, daken en bruggen. Ook zijn er lange en korte palen. Hiermee bouw je hutten en torens. Je verbindt ze met elkaar door middel van grote bouten en moeren. Je hoeft dus niet te zagen en te timmeren. Je eigen handen zijn bij ons het enige gereedschap dat je nodig hebt.  
 

Iedereen kan op die manier bouwen en snel iets in elkaar zetten. Het concept is laagdrempelig. Binnen anderhalf uur heb je van zo’n bouwpakket drie hutten en een toren gebouwd. Ook kun je hier een kinderfeestje komen vieren. Het is een ideale manier voor de kinderen om heerlijk buiten zijn. Het spel ontstaat vanzelf, daar hoef je hier niets voor te doen. 

Het is een ideale manier voor de kinderen om heerlijk buiten zijn. Het spel ontstaat vanzelf, daar hoef je hier niets voor te doen.
Palenpa park
Bas bouwt een hut

Tot welke leeftijd kun je hutten komen bouwen in Palènpa Park? 

De leeftijdscategorie is van 4 tot en met 14 jaar. Daarnaast komen er ook steeds vaker groepen volwassenen langs, bijvoorbeeld als teambuilding uitje. Maar de hutten worden vooral gebouwd voor en door kinderen. Het bouwen gaat altijd onder begeleiding van volwassenen, zoals de ouders of leerkrachten. Die kunnen het toezicht houden tijdens het bouwen. Bij jongere kinderen moet je vaak ook wat meer meehelpen en de zwaardere onderdelen tillen.  
 

Aan eind van de activiteit bouw je de hut zelf weer af. Het afbouwen hoort ook echt bij het concept. Het leuke aan het bouwen is dat je zelf alles in elkaar zet en trots kunt zijn op wat je hebt gemaakt.  
 

Op welke manier is Palènpa Park bezig met duurzaamheid? 

Het materiaal waarmee de hutten worden gebouwd kan allemaal worden hergebruikt. Door bouten en moeren te gebruiken kun je alles goed uit elkaar halen en weer gebruiken voor een volgende hut. Het is dus een heel duurzaam concept.  
 

We werken met geïmpregneerd grenenhout. Dit is hetzelfde soort hout dat wordt gebruikt voor tuinschuttingen. Doordat het is bewerkt kan het heel lang meegaan en is het hout goed beschermd tegen weersinvloeden. Ook is het hout geschaafd dus is het vrij glad. Hierdoor lopen kinderen nauwelijks kans om splinters in hun vingers te krijgen tijdens het bouwen van de hutten. Het materiaal is heel veilig en laagdrempelig. 
 

De oervorm van hutten bouwen, met oud hout en losse wilde takken, is ook gaaf. Maar in de praktijk gebeurt dit steeds minder vaak, zeker wanneer je in de stad woont. Wel hebben kinderen nog altijd de natuurlijke neiging om hutjes te bouwen. Je gaat als kind op die manier echt je eigen wereldje maken. Op Palènpa Park stimuleren we kinderen om dit weer te gaan doen. 


Hoe ben je bij de locatie van Palènpa Park gekomen?  

Onze locatie is bij toeval ontstaan. In 2020 waren we net klaar om te beginnen, maar onze markt viel weg. We waren toen namelijk van plan om bouwpakketten voor hutten te verkopen aan campings en outdoor parken. Maar vanwege de coronapandemie moesten deze locaties dicht. 
 

Hierdoor zijn we toen op zoek gegaan naar een plek waar mensen zelfstandig onze hutten kunnen bouwen. Met gepaste anderhalve meter afstand, dus geheel corona-proof en met behulp van een duidelijke handleiding en een instructievideo.  

 
We raakten in gesprek met Dirk Molenaar van Landgoed Kleine Vennep. Hij stond open voor ons idee. Het paste ook goed in zijn eigen plannen want het landgoed was nog in ontwikkeling. Dankzij de toevoeging van Palènpa Park kunnen mensen dit prachtige landgoed meteen ontdekken. 

Wat zijn de toekomstplannen voor Palènpa Park, staan er leuke dingen op de planning? 

We hebben voor dit jaar een nieuwe toevoeging in het park. Het hutten bouwen kun je nu ook combineren met archery tag (schieten met pijl en boog), of met speciale “gel-blasters”. Dit is een soort paintball maar dan zonder verf. In plaats daarvan zitten er kleine biologisch afbreekbare balletjes met water in, waarmee je op je tegenstanders schiet.  

Je kunt dit jaar dus hutten bouwen en zelf een arena met stellingen inrichten, waarna je de strijd met elkaar aan kunt gaan. Hierdoor wordt het hutten bouwen nog avontuurlijker. 
 

Wat maakt jouw bedrijf uniek in Haarlemmermeer? 

Het concept van Palènpa Park bestaat nergens anders. Het is echt een uniek product. Dit horen we ook terug van de bezoekers, die ons vertellen hoe ze het hutten bouwen ervaren. Het is een simpel concept, met palen, panelen, bouten en moeren, maar je kunt er toch een interessant bouwwerk mee neerzetten. Het is uitdagend en laagdrempelig tegelijkertijd. 

 

Waar ben je trots op als inwoner en ondernemer van Haarlemmermeer? 

Ik ben er trots op dat er in onze gemeente de nodige sociale en groene duurzame initiatieven zijn. Die laat ik – naast Palènpa Park – ook zien op het platform HeelHaarlemmermeer. Op die manier maken we met elkaar Haarlemmermeer nog mooier. Ik ben als ondernemer en als inwoner echt betrokken bij de plek waar ik woon.  
 
Wat ik ook prettig vind is dat ik merk dat er veel aanpakkers in de gemeente Haarlemmermeer wonen en werken. Er wordt echt wat gedaan. Er zijn veel mensen die niet eindeloos wachten, maar gewoon actie ondernemen.  

Ook ben ik trots op onze locatie, Landgoed Kleine Vennep. Veel mensen kennen deze plek nog niet, want 5 jaar geleden was dit nog akkerland. Dirk is steeds meer bezig om het landgoed stap voor stap mooier te maken en om mensen hierheen te trekken om te recreëren.  

Ik nodig iedereen uit om hier eens een dagje heen te komen en dit bijzondere landgoed te ontdekken. En voor iedereen die van hutten bouwen houdt is Palènpa Park een paradijs! 
 

Het materiaal waarmee de hutten worden gebouwd kan allemaal worden hergebruikt. Het is dus een heel duurzaam concept.