Jaap Scholte, inwoner van Nieuw-Vennep en landschapsfotograaf

Jaap Scholte woont in Nieuw-Vennep en schiet de mooiste plaatjes in Haarlemmermeer. Hij werkt als financieel controller, maar in zijn vrije tijd is Jaap landschapsfotograaf. Op zijn instagrampagina deelt hij de beste foto’s. Van de narcissenvelden bij Vijfhuizen tot een zonsopkomst langs het water aan de Ringvaart: Jaap legt de Haarlemmermeerse natuur vast op een unieke wijze. Lees snel meer over zijn passie voor fotografie.
Jaap Scholte

Jaap, wat is jouw link met Haarlemmermeer?  

Ik woon al zo’n 26 jaar in Haarlemmermeer. Ik heb in Hillegom en Hoofddorp gewoond en woon inmiddels alweer 22 jaar in Nieuw-Vennep. 
 

Nadat ik een operatie aan mijn knie heb gehad ben ik gedeeltelijk gaan werken. Tijdens mijn revalidatie ben ik gestart met het lopen van kleine afstanden door de omgeving. Hierdoor ben ik verschillende plekken in Haarlemmermeer gaan ontdekken. Zo ben ik ook begonnen met mijn landschapsfotografie.   
 

Wat zijn jouw favoriete plekken om te wandelen en fotograferen? 

Het liefst wandel ik door Spaarnwoude. De omgeving langs de Spaarndammerdijk is het fijnst, er is hier zoveel moois te zien. Ook wandel ik graag in het Haarlemmermeerse Bos. De Groene Weelde is ook een mooi wandelgebied. Als fietsgebied is de Ringvaartdijk in het zuiden van Haarlemmermeer prachtig, bij Buitenkaag. Helaas werkt mijn knie niet meer 100% door het ongeluk, dus fietsen doe ik zelf nu minder. 

Het liefst wandel ik door Spaarnwoude. De omgeving langs de Spaarndammerdijk is het fijnst, er is hier zoveel moois te zien.
Stompe Toren
Jaap Scholte wandelend

Wat is jouw favoriete tijdstip om te fotograferen? 

Ik fotografeer het liefst tijdens de zonsopgang en zonsondergang. Dan is dan het licht het mooist. Overdag heb je in Nederland vaak hard licht, daarmee is het niet handig om te fotograferen. Tijdens stormachtig en bewolkt weer kan het ook nog wel, maar zonsopkomst werkt voor mij het beste. 

 
Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Ik ben nog maar 3 jaar bezig met fotograferen. In het begin heb ik veel tutorials op YouTube gevolgd om de techniek te leren. Ook ben ik in contact met fotografen in het buitenland, zoals Engelse fotografen. Op die manier kan ik tips krijgen van mensen die er veel verstand van hebben.  
 

Voor mijn fotografie gebruik ik een spiegelreflexcamera met verschillende lenzen. Soms gebruik ik gewoon mijn mobiele telefoon, een iPhone 13 pro max. Landschapsfotografie en steden is mijn expertise. Ik fotografeer eigenlijk alles wat ik leuk vind en alle bijzonderheden die ik tijdens mijn wandelingen tegenkom. 
 

Ik zou beginnende fotografen aanraden om gewoon te beginnen met je mobiele telefoon.

Heb je tips voor beginnende fotografen? 

Ik zou beginnende fotografen aanraden om gewoon te beginnen met je mobiele telefoon. Je hoeft niet gelijk een dure camera te kopen. Ook raad ik iedereen aan om op YouTube tutorials te kijken om zo extra snel alle basics te leren. 
 

Met een goede mobiele telefoon kun je uitstekende foto’s maken. Het belangrijkste is de compositie, dus let goed op voor, midden en achtergrond. Met mijn iPhone maak ik ook mooie foto’s. Alleen wanneer ik ze ga vergroten en afdrukken zie ik wat verschil qua scherpte.  
 

Waar ben jij trots op als inwoner van Haarlemmermeer? 

Ik ben trots om in Haarlemmermeer te wonen, Je zit overal dichtbij: Amsterdam, Leiden Haarlem, noem maar op. De uitvalswegen zijn goed, je zit hier heel centraal.  
 

Ik nodig iedereen die benieuwd is naar mijn fotografie uit om een kijkje te nemen op mijn instagrampagina. Wie weet raak je geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan tijdens een wandeling door de prachtige omgeving van Haarlemmermeer!