Sonja Olthuis, centrummanager van Hoofddorp Winkelstad

Sonja Olthuis is centrummanager van Hoofddorp Winkelstad, het bruisende winkelhart van Haarlemmermeer. Dit is een compleet, compact en deels overdekt winkelcentrum. Hier vind je, naast de grote filiaalbedrijven, ook veel leuke kleding-, retail- en cadeauwinkels van lokale ondernemers. De 'place to be' om te shoppen en elkaar te ontmoeten! Lees snel verder over deze unieke plek in Hoofddorp.
Sonja Olthuis

Sonja, wat is jouw link met Haarlemmermeer?  

Zelf woon ik in Amsterdam, dus niet in Haarlemmermeer. Maar ik werk wel al meer dan 15 jaar in Hoofddorp Winkelstad en sinds 2011 direct voor de ondernemers als centrummanager. 

Ik werk aan de toekomstbestendigheid van het winkelcentrum. Dit doe ik samen met het bestuur van Stichting Ondernemersfonds Hoofddorp-Centrum (SOHC) en mijn collega, Birgit Cramer van den Bogaart. Ik richt mij onder andere op het beleid, de visie en de positionering van het centrum. Ook werken wij samen met gemeente Haarlemmermeer om te zorgen voor een goede bereikbaarheid. En daarbij ruime en voordelige parkeergelegenheid voor onze bezoekers. We denken samen na hoe we het centrum nog schoner, heler en veiliger kunnen houden. In aanvulling op de basisverantwoordelijkheid hiervoor vanuit de gemeente. 

Ik en mijn team doen ons best om de marketing van het centrum in goede banen te leiden. We werken aan de aankleding van het winkelcentrum, verzorgen de communicatie en zijn het eerste aanspreekpunt. Daarbij horen natuurlijk ook onze eigen website en social media. 

Hoofddorp Winkelstad bestaat uit een mix van lokale helden, zelfstandig ondernemers uit de omgeving en grotere filiaalbedrijven.
Hoofddorp Winkelstad
Polderplein

Wat voor winkels vind je in het winkelcentrum van Hoofddorp? 

Hoofddorp Winkelstad bestaat uit een mix van onze “lokale helden” – ondernemers uit de omgeving – en grotere filiaalbedrijven. Daarnaast hebben we een aantal overdekte winkelcentra, maar ook kleinere winkelstraten met ieder zijn eigen sfeer. Juist door deze mix verschilt Hoofddorp Winkelstad van de omliggende winkelcentra.  

Zijn er ook leuke plekken om te lunchen in het centrum? 

In ons winkelcentrum vind je een groot aantal horecagelegenheden, variërend van dag- tot avondhoreca en voor alle leeftijden. De keuze groeit nog steeds: van Italiaanse, en Indiase restaurants, sushirestaurants, pizzeria’s, en fastfoodketens, tot gezellige cafés en koffietentjes. 

Staan er nieuwe ontwikkelingen op de planning? 

Hoofddorp Winkelstad maakt onderdeel uit van Stadscentrum Hoofddorp. Dit is grofweg het gebied tussen het station en de Hoofdvaart. Hier staan tal van ontwikkelingen gepland, zoals 5.000 nieuwe woningen en het nieuwe Raadhuis. Ook in het winkelgebied staat op diverse locaties nieuwbouw gepland met woningen, winkels, restaurants en parkeren.

Ik ben trots op onze ondernemers, die na de coronapandemie weer enthousiast en energiek aan het werk zijn gegaan.

Hoe zit het met parkeren bij het winkelcentrum? 

Hoofddorp Winkelstad is goed bereikbaar met de auto, wat ook belangrijk en onderscheidend is voor ons winkelcentrum. In het centrum zijn veel parkeermogelijkheden. Je kunt de auto gratis in de blauwe zone, voordelig op straat, of comfortabel direct onder het winkelcentrum. Als je met het openbaar vervoer komt, kun je vanaf NS-station Hoofddorp een directe bus naar het winkelcentrum pakken. 

Wat maakt Hoofddorp Winkelstad uniek in Haarlemmermeer? 

Hoofddorp is het levendige hart van de gemeente Haarlemmermeer. Hier worden wonen, winkelen, werken en uitgaan gecombineerd. We hebben naast winkels ook een bioscoop, casino en C. (voorheen: het Cultuurgebouw). C. bevat onder andere een theater, poppodium, cultureel centrum en een bibliotheek.  

Daarnaast wordt het winkelgebied steeds multifunctioneler, bijvoorbeeld met sportgelegenheden, dus eigenlijk vind je hier alles bijeen. Wat ons ook uniek maakt is het groene karakter van het winkelcentrum. Met onder andere circa 150 bakken met oude en jonge fruitbomen en fleurige bloembakken die van de lente tot de herfst aan de lichtmasten hangen. Onze bezoekers waarderen onze groene uitstraling enorm. 

Waar ben jij trots op in Haarlemmermeer? 

Ik ben trots dat we hier een centrum hebben staan met de ambitie om een stadscentrum te worden. Maar wel met behoud van het dorpse karakter. Ik ben vooral trots op onze ondernemers, die na de coronapandemie weer enthousiast en energiek aan het werk zijn gegaan.  

Maar ook op de projectontwikkelaars en beleggers, die kansen in ons winkelcentrum zien en dit omzetten in mooie nieuwe gebouwen. Hierdoor kunnen we samen blijven werken aan een toekomstbestendig Hoofddorp Winkelstad. 

Ik nodig bezoekers zeker uit om een dagje te komen shoppen in ons complete winkelcentrum. Dat wordt alleen nog maar mooier!