Heemtuin De Heimanshof: de mooiste wilde plantentuin in Hoofddorp

Bij Heemtuin Heimanshof stap je in de wereld van wilde planten en het is een leuke plek om te leren over de natuur. Wanneer duik jij in de wereld van de verschillende natuurgebieden? Met meer dan 700 soorten planten en een natuurspeelplaats is het een plek voor jong en oud om zeker langs te gaan. Dieren voelen zich hier ook helemaal thuis. Welke vogel ga jij spotten?
Naambord Heemtuin heimanshof

Ontstaan Heemtuin Heimanshof

Tot 1975 was de gemeentelijke stadskwekerij op het terrein van De Heimanshof. Toen die stopte, vroeg een aantal schoolmeesters of ze het terrein mochten inrichten voor natuureducatie aan kinderen van de basisscholen in Haarlemmermeer. Ton Engelman was de eerste beheerder en grondlegger van de heemtuin zoals die er nu uitziet. Daarna namen Henk Nijenhuis en Franke van der Laan het stokje over. De huidige beheerder is Jan van Steijn die samen met zo’n 50 vrijwilligers de tuin beheert. Jaarlijks komen er tussen de 4.000 en 5.000 leerlingen van basisscholen voor een natuurles in de heemtuin.

Landschappen in de plantentuin Hoofddorp

In de heemtuin zijn verschillende soorten natuur nagemaakt, waardoor je in de verschillende natuurgebieden van Nederland wordt meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan de veenplas met moeras, een heuvelrug, bloemrijke graslandjes en akkers. Op deze plekken vind je de verschillende bloemen en planten. Wil jij weten welke planten zeldzaam zijn? Er is een mooie lijst met alle planten die in de tuin staan. Dit zijn er wel meer dan 700! De meeste zijn niet meer 'in het wild' in ons land te vinden.

Wandelpad in heemtuin Heimanshof

Struintuin voor kinderen

De struintuin is de leukste natuurspeelplaats van Haarlemmermeer. Kruip door het bomenpad naar de boomhut. Per jaar komen er maar liefst 5.000 kinderen langs bij Heemtuin Heimanshof. Hier leren kinderen op een leuke manier over de natuur, duurzaamheid en het belang van insecten. Een uitstapje met school is dus ideaal bij Heemtuin Heimanshof. Verder wordt er wekelijks getuinierd, is er een woensdagmiddagclub en er worden leuke activiteiten georganiseerd. In de zomervakantie is er een festival!

Activiteiten in de Heimanshof

Wil jij leren hoe je een fruitboom snoeit? Of meer weten over paddenstoelen? Regelmatig zijn er workshop en lezingen in de Heimanshof. ook zijn er seizoensgebonden themadagen, zoals de voorjaarsbloeidag, het Zomerfestival en het het Fête de la Nature in september; een feest voor iedereen die gek is op natuur. Houd de agenda in de gaten!

Meisje deeg aan het rollen in heetuin heimanshof
Bezoekster tomaten aan het snijden in heemstuin heimanshof
Beek in heemtuin heimanshof

Doe mee!

De Heimanshof wordt gerund door vrijwilligers onder leiding van de beheerder. Zonder vrijwilligers kan de heemtuin niet in stand gehouden worden. Wil je meehelpen? Ga gerust eens kijken. Ervaring is niet nodig; enthousiasme voor de natuur wel. Je kunt ook lid worden van De Heimanshof en meehelpen deze unieke plek in stand te houden. Het lidmaatschap kost €10, maar meer mag altijd.

Contact

Heemtuin Heimanshof
Wieger Bruinlaan 1-7
2132 AW Hoofddorp
Nederland