Westeinderplassen: een uniek natuurgebied naast Haarlemmermeer

Tussen Aalsmeer en Leimuiden vind je een prachtig veen- en plassengebied, genaamd de Westeinderplassen. Hier kun je ultiem genieten van de natuur, maar ook van allerlei soorten recreatie op en aan het water. De Westeinderplassen is een groot gebied, met een oppervlakte van maar liefst 10 vierkante kilometer. Van de iconische watertoren aan de Westeinderplassen tot campings en restaurants – ontdek wat er allemaal te beleven valt in dit bijzondere gebied in Haarlemmermeer.
Surfer op westeinderplassen

Wandelen aan de Westeinderplassen 

Het gebied rondom de Westeinderplassen is ideaal om een fijne wandeling te maken. Te voet kun je hier de weelderige natuur ontdekken. De 50 meter hoge watertoren in Aalsmeer markeert het begin van het watergebied. Leuk om te weten: in de Westeinderplassen liggen een heleboel kleine eilandjes, waar je ook gewoon kunt komen. 

Pak je liever de fiets, dan zijn er genoeg fietsroutes om de Westeinderplassen te bewonderen. Tijdens je fiets- of wandeltocht kun je hier de uitgebreide flora en fauna ontdekken. Het gebied is het mooist van april tot oktober. Dan zijn er namelijk allerlei soorten vogels, vissen en zeldzame planten te zien aan de Westeinderplassen. 
 

Restaurants aan de Westeinderplassen 

Na je fiets- of wandeltocht kun je heerlijk bijkomen bij een van de restaurants in de gezellige dorpen aan aan de Westeinderplassen. Bijvoorbeeld bij restaurant Bij Jeff & Steve in Aalsmeer met uitzicht op de haven, of bij Grand Café de Parel in Leimuiderbrug, waar je comfortabel aan het water kunt zitten. Of je nu zin hebt in een lunch, high tea, of uitgebreid diner, alles is hier mogelijk. 
 

Westeinderplas met wandelpad en woontoren op achtergrond
strand bij westerinderplas
Bootje varen op westeinderplas

Boot huren aan de Westeinderplassen 

Het leukste is het natuurlijk om dit prachtige natuurgebied te ontdekken vanaf het water. Je kunt hiervoor gemakkelijk een bootje huren om over de Westeinderplassen te varen. Bijvoorbeeld bij Huur een Sloepje of bij Bootverhuur Hollandse Plassen, allebei in Aalsmeer. Met mooi weer kun je gerust een duik in het water nemen om heerlijk te zwemmen. 

Ook zijn er verschillende jachthavens aan de Westeinderplassen waar je kunt aanmeren met je eigen boot. Bijvoorbeeld bij Jachthaven De Sloep in Aalsmeer en Jachthaven De Vlet in Kudelstaart. Ook leuk: wanneer het vriest valt er met een boot weinig te beleven, maar kun je wél schaatsen op de Westeinderplassen! 
 

Overnachten aan de Westeinderplassen 

Wil je wat langer de tijd nemen om dit geweldige gebied te verkennen? In dat geval kun je overnachten op een camping aan de Westeinderplassen. Bij camping De Westeinder in Rijsenhout kun je zo het water in om te zwemmen of om te vissen. Het water van de Westeinderplassen zit namelijk vol met snoek, paling en Europese meerval. 

In de zomer kun je genieten van het mooie weer aan het Westeinderplassen strand. Of je de Westeinderplassen nu vanaf het water of vanaf de oever komt bewonderen, je kijkt je ogen hier gegarandeerd uit naar al het moois! Kom dus snel een dagje langs en ontdek dit verrassende watergebied in Haarlemmermeer.