Hooihuisboerderij Blauhek monument van het jaar Haarlemmermeer

Hooihuisboerderij Blauhek in Spaarnwoude is het monument van het jaar in Haarlemmermeer. Dat is de uitslag van de verkiezing voor deze prijs, op zaterdag 10 september in Badhoevedorp. Naast de oude boerderij waren er twee andere genomineerden: restaurant Den Burgh te Hoofddorp en fort van Hoofddorp. Er was dit jaar een thema: ‘Duurzaamheid duurt het langst’.
Hooihuisboerderij Blauhek

Aan de verkiezing van het monument van het jaar deden in totaal 1623 inwoners mee. Zij konden hun stem uitbrengen via de site van de gemeente Haarlemmermeer. Van deze 1623 gingen 1010 stemmen naar hooihuisboerderij Blauhek. Daarmee sleepte de boerderij de overwinning ruimschoots in de wacht. Op gepaste afstand volgde fort van Hoofddorp met 349 stemmen. Derde werd restaurant Den Burgh met 264 stemmen.

Eeuwenoude plavuizen

Boerderij Blauhek in Spaarnwoude stamt uit circa 1750. Het is daarmee een van de oudste boerderijen in Haarlemmermeer. Aan de buitenkant van de boerderij springt het hoge, houten hooihuis in het oog. Het is het opvallendste onderdeel van het gebouw. In de hal komt de bezoeker een eeuwenoude plavuizen vloer tegen en een trapje dat leidt naar een ouderwetse opkamer. Midden in de woonkeuken herinnert een houten constructie aan de tijd dat hier koeien stonden. Bewoners van Haarlemmermeer die meededen aan de verkiezing, waren onder de indruk van al deze details en drukten dat uit in het grote aantal stemmen dat naar Blauhek ging.

Fort van Hoofddorp is onderdeel van de voormalige Stelling van Amsterdam. Het Fort werd tussen 1880 en 1920 aangelegd als vast verdedigingsgebouw rond de hoofdstad. Tussen 2010 en 2020 is het Fort door stichting Fort van Hoofddorp gerestaureerd. Het is nu multifunctioneel en kan onder andere gebruikt worden als openluchttheater, vergaderlocatie en restaurant. 

‘Langhuis’

Boerderij Den Burgh is een mooi voorbeeld van een zogenoemd ‘langhuis’. Waarschijnlijk werd het rond 1861 gebouwd toen mannen uit heel Nederland naar Haarlemmermeer kwamen om te werken aan het droogleggen van de polder. Door de restauratie van Stadsherstel Amsterdam heeft de boerderij een herbestemming gekregen als restaurant. 

De verkiezing van het monument van het jaar had plaats tussen de muren van de winnaar van vorige jaar: de Oranje Nassau School in Badhoevedorp. Daar lichtte de erfgoedcommissie van Haarlemmermeer de historische waarden van de drie genomineerden toe. De prijs zelf werd overhandigd door wethouder Mariëtte Sedee van de gemeente Haarlemmermeer. Zij verving haar collega-wethouder Marja Ruigrok die wegens andere verplichtingen verstek moest laten gaan.