Alexander Claus van Papa's Beach House

Alexander Claus werkt al sinds 2013 voor het familiebedrijf Claus. Dit is onder andere eigenaar van het gezellige Papa’s Beach House in het Haarlemmermeerse Bos. Alexander is eindverantwoordelijk voor Papa’s Beach House en het Element by Westin Hotel in Amsterdam. Daarnaast is hij bestuurslid van Event Park Amsterdam. Én telt hij een paar keer per jaar als vrijwilliger van Zuid Hollands Landschap weidevogels. In zijn vrije tijd is het liefst op of in het water. Lees meer over Alexanders passie voor food en hospitality concepten.
Alexander Claus

Alexander, wat is jouw link met Haarlemmermeer?  

Ik woon zelf net aan de overkant van de Ringvaart, op steenworp afstand van Haarlemmermeer. Maar gezien mijn werk voel ik me vaak wel inwoner van de gemeente Haarlemmermeer. 

Vooral aan het Haarlemmermeerse Bos heb ik mooie herinneringen als kind. Vroeger zat er nog een surf- en zeilschool in het bos. Hier heb ik leren zeilen. In de zomervakanties heb ik hier uren rondom het meer gespeeld. Op zoek naar kikkers en visjes terwijl mijn vader op kantoor aan het werk was.  

Daarbij zie ik nu veel potentie voor Haarlemmermeer. Het is een prachtige, sterke economische gemeente. Er is hier nog veel ruimte om te ondernemen en te groeien. Met de huidige state of mind, waarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staat, kunnen er mooie ontwikkelingen op de agenda komen. Een gemeente om te pionieren! 

Alles wat we bij Papa’s Beach House doen, doen we vanuit de gedachte dat we een plek willen zijn waar mensen zich thuis voelen. Waar mooie herinneringen gemaakt worden en waar familie en vriendschap gevierd worden.
Terras Papa's beachhouse
Papa's beachhouse by night

Hoe is jouw familiebedrijf Claus precies begonnen? 

In de jaren ‘60 verhuurden mijn opa en oma hun woning in Noordwijk aan Zee tijdens de zomer als een soort bed & breakfast. Mijn opa was in die jaren verkoopleider bij een luciferfabriek en mijn oma deed de verhuur van de bed & breakfast. Toen ze eenmaal genoeg geld gespaard hadden, kregen ze in 1969 een kans om in Haarlem een bowling te openen. Daarna, 12 jaar later, openden ze een tweede vestiging in Alkmaar.  

De naam van de bedrijven veranderde toen naar “Claus Partyhouse”. Dit is een naam die we nu nog steeds wel eens horen. In 1991 opende de derde en grootste vestiging van Claus in Hoofddorp. Daarna volgde vele succesvolle jaren. De concepten sloegen goed aan, zoals de indoor barbecues met DJ’s en veel entertainment en feesten met bekende Nederlanders. Nu zijn we inmiddels verder doorgegroeid, maar nog steeds met dezelfde gedachte: “bringing people together since 1969”. 

Papa’s Beach House is een icoon in het Haarlemmermeerse Bos. Kun je mij iets vertellen over het ontstaan van Papa’s Beach House? 

Papa’s Beach House is in 1989 begonnen als evenementenlocatie. Bij mooi weer verkochten we friet, snacks en ijsjes. We zagen snel dat het veel meer potentie had en vaak de wat exclusievere partijen hier graag een evenement willen organiseren. In 2013 is Papa’s Beach House daarom volledig opnieuw gebouwd.  

Het pand is, buiten de fundering en vloer, geheel gebouwd van duurzaam hout. We hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van recyclebare en gerecyclede materialen. Daardoor zijn we van snackbar naar een restaurant voor lunch en diner gegroeid. Dat was in het begin niet makkelijk. De mensen die de oude versie van Papa’s Beach House gewend waren, wilden vaak gewoon een simpel frietje. In plaats van een uitgebreide maaltijd. Gelukkig wisten diezelfde mensen ons daarna ook te vinden als ze juist wel een mooie lunch of diner wilden. 

Klopt het dat je vanuit Papa’s Beach zo het water in kunt om te suppen? 

Dat klopt. We zijn vorig jaar een samenwerking aangegaan met SUP SUP CLUB voor de verhuur van speciale paddleboards. Naast ons restaurant is een innovatief SUP SUP CLUB GO-station geïnstalleerd. Hier kunnen gebruikers via een app toegang krijgen tot de paddleboards. Vorig jaar was dat al een enorm succes. Dit jaar, zonder enige beperkingen door corona, hopen we dit succes nog verder te laten groeien met leuke activiteiten.  

Het Haarlemmermeerse Bos is een populaire plek. Waar niet alleen iedereen uit Haarlemmermeer maar ook van daarbuiten komt om te ontspannen, sporten of elkaar te ontmoeten.

Wat zijn de toekomstplannen voor Papa’s Beach House? 

We zijn druk bezig met een nieuwe Papa’s Beach House vestiging. Maar daar kan ik nog niet te veel over zeggen! Onze focus ligt de komende periode voornamelijk op het behouden van onze kwaliteit. Dat lukt alleen met de juiste mensen. Een team van enthousiaste en gepassioneerde mensen is het belangrijkste onderdeel van ons concept. Gelukkig hebben wij een ontzettend leuk team staan die ondanks de coronapandemie toch is gebleven. Hierdoor gaan we met veel plezier de zomer tegemoet.  

Wat maakt jouw bedrijf uniek in Haarlemmermeer? 

Het Haarlemmermeerse Bos is de laatste 10 jaar steeds mooier geworden. Het is een populaire plek. Waar niet alleen iedereen uit Haarlemmermeer maar ook van daarbuiten komt om te ontspannen, sporten of elkaar te ontmoeten. Papa’s Beach House past perfect bij deze omgeving.  

De naam Papa’s Beach House komt van de wereldberoemde schrijver en ontdekkingsreiziger Ernest Hemingway, die de bijnaam “Papa” had. Inmiddels staat Papa’s Beach House symbool voor alle levensgenieters en avonturiers. Ons motto is “celebrating the good life”. Alles wat we doen, doen we vanuit de gedachte dat we een plek willen zijn waar mensen zich thuis voelen. Waar mooie herinneringen gemaakt worden en waar familie en vriendschap gevierd worden. Zo worden hier ook veel bruiloften en bijzondere evenementen georganiseerd. 

Waar ben jij trots op als ondernemer in Haarlemmermeer? 

Ik ben trots dat Haarlemmermeer een ontzettend dynamische gemeente is. Het is hier heel erg lokaal, maar ook internationaal door Schiphol. Het zakelijk toerisme en de internationale bedrijven die zich gevestigd hebben in de Haarlemmermeer. Het is echt een plek waar een mooie balans is tussen de belangen van bewoners en bedrijven. Daarbij heeft de Haarlemmermeer een mooi divers aanbod van restaurants. Er is hier veel ruimte, in de breedste zin van het woord.  

Ik nodig iedereen van harte uit om eens langs te komen voor een hapje en drankje bij Papa’s Beach House. Het is hier heerlijk genieten aan het water, met uitzicht over het prachtige Haarlemmermeerse Bos!