André Skwortsow, oprichter van Mud Masters

André Skwortsow is de oprichter van het bijzondere evenement Mud Masters. De naam zegt het al: er komt veel modder aan te pas tijdens een Mud Masters event. Ideaal voor in de polder dus! De eerste editie vond plaats in Haarlemmermeer. Het event heeft inmiddels vele edities, in binnen- en buitenland. Bij Mud Masters baan je jezelf een weg door een uitdagend hindernisparcours gebaseerd op echte mariniers stormbanen. Lees snel meer over dit unieke event en hoe André dit concept heeft uitgewerkt tot een daverend succes.
Andre Skwortsow

André, wat is jouw link met Haarlemmermeer?  

Mud Masters is mijn link met Haarlemmermeer. Toen ik op het idee kwam op dit op te zetten ging ik op zoek naar de juiste plek waar ik dit kon uitvoeren. Haarlemmermeer was perfect want het heeft een geweldig festivalterrein in Spaarnwoude, recreatieterrein de Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos. Hier kun je een gaaf parcours neerleggen en er is genoeg ruimte voor een finishgebied.  

In 2012 heb ik de allereerste Mud Masters georganiseerd in Haarlemmermeer. De samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en Spaarnwoude was heel prettig. Wat ook fijn is, is dat er hier voldoende parkeerplaatsen zijn en het goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. En last but not least: de modderkwaliteit in Haarlemmermeer is uitstekend! 

Het leuke aan Mud Masters is dat je het samen doet, zelfs al ken je de andere deelnemers niet.
Mudmasters
Obstakel Mud Masters

Wat houdt Mud Masters precies in? 

Mud Masters is een sportevenement. Het is een zogeheten “obstacle run”: een hindernisloop waarbij de deelnemers een parcours afleggen met allerlei hindernissen. Je kunt het vergelijken met een soort militaire hindernisbaan, maar dan in het groot. Sommige mensen omschrijven het als buitenspelen voor volwassenen.  

Het leuke aan Mud Masters is dat je het samen doet, zelfs al ken je de andere deelnemers niet. Ook de uitdaging spreekt mensen aan. Het is best pittig, maar onderweg wordt er ook veel gelachen. Mensen gaan onderuit in de modder en je komt gekke hindernissen tegen. Er is zelfs een 10 meter hoge glijbaan! Aan het einde van het parcours kun je jouw overwinning vieren bij het finish festival. 
 

Hoe ben je precies op het idee voor Mud Masters gekomen? 

De inspiratie komt vanuit mijn eigen achtergrond bij de Korps Mariniers. Ook komen sommige van mijn collega’s die meewerken aan Mud Masters daar vandaan. Bij de marine wordt er veel getraind met hindernisbanen. Die uitdaging zie je duidelijk terug in Mud Masters.  
 

Ons team bestaat uit een harde kern van 5 mensen. Dit kernteam wordt opgeschaald met een projectteam, de leveranciers en onze vrijwilligers. In totaal werken er ongeveer 250 mensen mee aan één Mud Masters evenement.  
 

Hoeveel deelnemers doen er mee per Mud Masters event? 

Per evenement doen er zo’n 15.000 mensen mee in een weekend. Deze doen niet allemaal tegelijkertijd mee. We verdelen alle deelnemers over verschillende startgroepen. Elke 20 minuten start er een groep. Zo heeft iedereen goed de ruimte om het parcours te doorlopen.  

 
Wat zijn de toekomstplannen voor Mud Masters? 

Wat in 2012 in Haarlemmermeer begon is organisch uitgegroeid naar verschillende locaties in Nederland. Daarnaast hebben we nu ook flinke uitbreiding met events in Duitsland. Onze uitdaging is nu om 4 evenementen in Duitsland te organiseren, van Hamburg tot Beieren.  
 

Geven jullie ook aandacht aan duurzaamheid? 

We zijn vanaf onze start in 2012 veel met duurzaamheid bezig en voeren dit steeds verder door. Zo verbruiken wij zo min mogelijk stroom tijdens onze events. Ook hebben we zo min mogelijk afval. Het is best een ruig outdoor event. Mud Masters is niet heel luxe en heeft dus minder faciliteiten. Dat hoort bij het concept.  
 

Maar wat we bijvoorbeeld ook doen is dat we met ecologen het terrein opgaan, om te checken of het parcours de natuur hier niet verstoord. Of de hindernissenbaan bijvoorbeeld niet in de buurt van vogelnesten en andere diersoorten zit. Ook op het vlak van bewust omgaan met ecologie en duurzaamheid zijn we toonaangevend in Nederland.  

Wat in 2012 in Haarlemmermeer begon, is inmiddels organisch uitgegroeid naar verschillende locaties in Nederland en Duitsland.

Wat maakt jouw bedrijf uniek in Haarlemmermeer? 

Mud Masters is de enige met dit soort parcoursen in Haarlemmermeer. Inmiddels worden er ook wel soortgelijke events aangeboden door kleinere partijen. Het is goed om te zien dat het concept populair aan het worden is. We horen vaak de vergelijking dat het op andere plekken op de lokale kermis lijkt, maar dat Mud Masters meer wegheeft van Disneyland. Het is bij ons een maatje groter opgezet bedoel ik, zonder arrogant te doen. 
 

Wat ook uniek is, is dat we deelnemers hebben uit heel Nederland, maar ook vanuit het buitenland. Mensen reizen vanuit Rusland en zelfs Amerika naar Haarlemmermeer om mee te doen met Mud Masters. Het trekt dus ook veel toerisme aan op die manier. 
 

Waar ben jij trots op als ondernemer in Haarlemmermeer? 

Ik vind het mooi hoe je elk jaar ziet hoeveel zorgvuldig overleg er is tussen de gemeente en de mensen. Dit kunnen de terreinbeheerders van Spaarnwoude zijn, maar ook de ook omwonenden. Er is overleg met alle verschillende partijen zodat iedereen betrokken is. 
 

Ook ben ik er trots op dat wij goede doelen geld in helpen zamelen op onze events. Dit doen we door middel van sponsorlopen. Daarnaast leveren we een aanzienlijke financiële bijdrage aan het behoud en het beheer van de terreinen. 
 

Als ik dan weer een succesvol evenement neer heb gezet denk ik vaak: dat is toch maar weer heel mooi bij elkaar gekomen zo. Al die vele duizenden mensen die een topervaring hebben gehad, opgeladen zijn en inspiratie hebben opgedaan. Ik vind het een bijzonder proces, om te zien hoe het tot leven komt en resulteert in 15.000 mooie ervaringen.  
 

Ik nodig iedereen uit om een keer mee te doen aan een Mud Masters event. Op onze website kun je zien wanneer het volgende event in Haarlemmermeer plaatsvindt. Hier kun je je ook gelijk inschrijven als je de uitdaging aandurft!