Dirk Molenaar van Landgoed Kleine Vennep

Dirk Molenaar is geboren en getogen in Nieuw-Vennep. Om precies te zijn: op boerderij De Kleine Vennep. Dirk is boer in hart en nieren en ondernemer met de mooiste ideeën. Maar bovenal hoopt hij met Landgoed Kleine Vennep een toekomstbestendige plek te creëren waar iedereen welkom is. En waar zijn dochters het familiebedrijf mee voort kunnen zetten. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan snel verder.
Portretfoto van Dirk Molenaar

Dirk, we zijn op Landgoed Kleine Vennep. Hoe is jouw geschiedenis hier begonnen?

De boerderij is een familiebedrijf van nu drie generaties. Ik woon hier nog steeds en ik verbouw ook zelf nog voedsel, volgend jaar is mijn 40e oogst! Maar ondanks de 80 hectare grond die we hebben voor de akkerbouw, verdienen we daar weinig aan. Dat is nou eenmaal zo in deze tijd. Om rond te kunnen komen heb ik nog twee ondernemingen: het openbare landgoed en een makelaarskantoor. We zijn niet commercieel, we voelen ons er gelukkig bij. Dat is voor ons het belangrijkste.

Dankzij de landgoedtitel kan het familiebedrijf ook in de toekomst blijven bestaan. Dat is wat ik wil.
Dirk Molenaar

Hoe is deze plek, in grote lijnen, ontwikkeld tot wat het nu is?

Dat het landgoed openbaar is, is bijzonder. Maar dat heeft een reden. De kern van het verhaal is dat we een ruilconstructie met de gemeente hebben. Daar staat tegenover dat Landgoed Kleine Vennep een plek is waar iedereen van kan genieten. Dankzij de landgoedtitel kan het familiebedrijf ook in de toekomst blijven bestaan. Dat is wat ik wil.


Waarvoor kunnen bezoekers vandaag de dag terecht?

Mijn vrouw en ik willen dat mensen hier verdwalen. Telefoons uit en leven in het moment. Je kunt langskomen om je hond uit te laten, om hutten te bouwen. Of wandel door de wijngaarden, bloemenvelden en perenbomen en zoek een lekker plekje uit om te picknicken. Zolang je je rommel maar weer meeneemt. Er zijn mensen die ik hier twee keer per dag zie, dat vind ik mooi om te zien. Bijvoorbeeld in het stiltebos. En verder is het terrein in te zetten voor evenementen, bruiloften, sport, noem maar op. We zijn constant verder aan het uitbouwen om meer mogelijk te maken.

Landgoed Kleine Vennep
Hutten met op de achtergrond Calatravabrug

Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?

Ik zeg overal ja op. We regelen het wel. Maar we zijn waanzinnig zuinig op het terrein en dat kun je zien aan hoe het onderhouden is. Ik doe meer aan het landschap dan wat er volgens de regelgeving zou moeten. Dat is inderdaad veel werk, deze plek is nooit af. Gelukkig hebben we altijd hulp, we doen het samen! Onder andere met vrijwilligers. Echt iedereen is van harte welkom hier, en dat voelen mensen. Dan komen de mooie verhalen vanzelf. Schuif gezellig aan voor een kopje koffie of eet een boterhammetje mee tijdens de lunch.
 

Er zijn altijd wel plannen, ik heb er eindeloos veel. Als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik het zo voor me.
Dirk Molenaar

Welke wens heb je nog voor Landgoed Kleine Vennep?

Er zijn altijd wel plannen, ik heb er eindeloos veel. Als ik mijn ogen dichtdoe zie ik het zo voor me. Wat er in ieder geval gaat komen is een eiland met een buitentheater. En daarnaast komt een glazen koepel waar je onder de sterren kunt overnachten. Als we het hebben over de verdere toekomst, over zo’n 20 jaar, komt hier zeker weten een prachtig landschapshotel. Daar zie ik mijn twee dochters zeker een rol in spelen. De één heeft de hotelschool gedaan, de ander heeft psychologie gestudeerd en wil graag dingen aanleggen voor mensen met een beperking. Daar gaan we naartoe werken.
 

Waar ben jij trots op als inwoner en ondernemer in Haarlemmermeer?

Eigenlijk zijn dat vooral al die mensen die om mij heen staan. Het is niet makkelijk om met mij te leven, mijn hoofd gaat altijd door en ik ben absoluut geen stilzitter. Dus voor die trouwe kring ben ik ontzettend dankbaar. Mijn vrouw en mijn twee dochters in het bijzonder.

Contact

Landgoed Kleine Vennep
Hoofdweg 1041
2152 LJ Nieuw-Vennep
Nederland