Raymond van Haeften: bestuurslid Stoomgemaal Halfweg
Het imposante stoomgemaal ligt aan de Ringvaart in Halfweg van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Dit stoomgemaal heeft een belangrijke functie gehad bij het drooghouden van Haarlemmermeer na 1852. Dit gemaal heeft namelijk gezorgd voor het wegpompen van het water naar eerst de Zuiderzee en later naar de Noordzee. Nu is dit gemaal een Rijksmonument en de stoommachine en het gemaal zijn nog steeds functioneel.
Wat is jouw link met Haarlemmermeer en dit gemaal?
“Ik woon sinds de jaren 90 in Halfweg. In 2014 werd ik wethouder in de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude. Ik heb onder andere de fusie met Haarlemmermeer mogen begeleiden. Na de fusie ben ik nog twee jaar wethouder geweest in Zandvoort. In 2022 kwam de vraag of ik in het bestuur van het stoomgemaal wilde. Het is een prachtig stukje geschiedenis, dus ik vind het fantastisch om daar onderdeel van uit te mogen maken.”.
Wat is er zo bijzonder aan dit gemaal?
“Het is een van de twee nog werkende schepradgemalen in Nederland. Deze schepraden zorgen ervoor dat water weggesluisd kan worden. Het heeft als boezemgemaal ook een heel andere functie dan bijvoorbeeld het Cruquius Gemaal, dat als poldergemaal het vroegere Haarlemmermeer heeft leeggepompt. De strijd met water die we in grote delen van West-Nederland hebben gevoerd, zie je hier nog terug. Dat stukje geschiedenis is zo bijzonder. Het feit dat de stoommachine van Stoomgemaal Halfweg na 100 jaar nog volledig functioneert, is echt te danken aan het goede onderhoud van onze vrijwilligers. En doordat het gemaal nog werkt is dit een plek waar jongeren geïnspireerd raken om iets met techniek te doen.”
Dit is een plek waar jongeren geïnspireerd raken om iets met techniek te doen.
Dit 100-jarige bestaan wordt gevierd. Wat kunnen onze lezers verwachten het komende jaar?
“Naast de stoomweekenden die meestal elk eerste weekend van de maand plaatsvinden, willen we elk weekend een extra activiteit toevoegen. Bijvoorbeeld met een prachtige antieke stoomauto, maar ook met een oude brandweerauto op stoom. Ook komen er mooie exposities over de geschiedenis van het gemaal en de mensen die hier hebben gewerkt. En nog veel meer activiteiten in aanloop naar een mogelijk groot stoomfestival in 2025. Genoeg te beleven dus!”
Welke wens heb jij nog voor het stoomgemaal?
“Het gemaal is gelukkig een monument, waardoor het hier blijft. Wel is het gebouw zelf toe aan een renovatie. Daar is geld voor nodig. En daarnaast zien ook wij dat er steeds minder jongeren zijn die zich aanmelden als vrijwilliger. Terwijl het stoomgemaal echt draait op vrijwilligers. Ik hoop dat we ook de nieuwe generatie kunnen inspireren om zich in te zetten voor de geschiedenis van Haarlemmermeer.”