Ontdek PARK21 op de fiets!

15,0 km
Landgoed Kleine Vennep
PARK21 is een groeiend park met ruimte voor sport, recreatie, ontspanning en groen voor iedereen. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, heeft een grootte van 1.000 hectare en is volop in ontwikkeling. Tijdens deze iTour fiets je langs plekken die nu al te ontdekken zijn in PARK21. De fietsexcursie is ongeveer 15 km en laat de veelzijdigheid van het park zien!
Parklanden koeien in de wei

Polderlandschappen

De route start bij Landgoed de Kleine Vennep. Op het mooie landgoed staat een Rijksmonument, namelijk de historische boerderij uit 1928. Op het landgoed worden nog steeds agrarische activiteiten uitgevoerd, maar het stuk grond is vandaag de dag veel meer dan alleen een boerderij. Zo vindt elk jaar De Grazende Zwaan op het landgoed plaats en is er ruimte voor sport en andere activiteiten.

Direct naast Kleine Vennep ligt Groot Vennep, het deelgebied van PARK21. Afgelopen jaren zijn daar bijna 500 bomen geplant met ruim een hectare aan heesters en een prachtige bloemenrand. Het is nu nog een wandelgebied, maar wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Een stukje verder op de route kom je langs een bijenpaleis en een biologische moestuin. Deze locaties helpen de natuur een handje en zijn ontzettend leuk om langs te fietsen!

Groot Vennep, laan met bomen

1 Zuivelboerderij Van Wees

Als je een stukje verder fietst, kom je langs zuivelboerderij van Kees en Ellie Van Wees. Dit boerenbedrijf is al jaren toegankelijk voor publiek. Je kunt er het echte boerenleven ervaren. Aai de pasgeboren kalfjes, kijk eens per jaar mee met het koeiendansen en koop heerlijke boerenkaas of andere streekproducten in het winkeltje.

Boerderijwinkel Van Wees

2 Parklanden

Wat noordelijker op de route vind je Parklanden. Dit is een groot gebied waar stad en platteland samenkomen. Naast de agrarische activiteiten die de boeren uitvoeren, organiseren ze ook leuke activiteiten voor het publiek. Bij ‘Koeien dansen in de wei’, de ‘Aardappeloogstdag’, het ‘Boeren Paasfeest’ en het jaarlijkse doolhof is iedereen welkom!

Parklanden aardappeloogstfeest

3 Activiteiten

Al fietsend ontdek je op deze route welke activiteiten je in Park21 kunt doen. Sportievelingen kunnen klimmen en klauteren in Klimpark21, rugbyen bij Rugby Club Haarlemmermeer Hawks, honkballen bij de Honkbalvereniging de Pioniers en motorcrossen bij Electric Motorcross Park. Daarnaast zijn er voor kinderen genoeg speelplaatsen, bijvoorbeeld de Natuurspeelplaats of speeltuin Kleiland.

Klimpark21 in de verte gezien

4 Polderfiguren

Tijdens deze fietstocht kom je verschillende polderfiguren tegen. Dit zijn historische personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Haarlemmermeerpolder. De kunstobjecten zijn van de hand van Richard van Os en staan langs de doorgaande wegen die het park van noord naar zuid doorkruisen (IJweg, Hoofdweg en Rijnlanderweg).

Polderfiguur Baron van Verschuer

Leendert van der Meulenbrug

De route eindigt bij de Leendert van der Meulenbrug. Deze langzaamverkeerbrug markeert het einde van PARK21 aan de westzijde. 

 

Leendert van der Meulenbrug in park21