Ontdek PARK21 op de fiets!

15,0 km
Landgoed Kleine Vennep
PARK21 is een groeiend park voor iedereen met ruimte voor sport, recreatie, ontspanning en groen. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, heeft een grootte van 1.000 hectare en is volop in ontwikkeling. Tijdens deze iTour fietst u langs plekken die nu al te ontdekken zijn in PARK21. De fietsexcursie is ongeveer 15 km.
Parklanden koeien in de wei

Startpunt

De fietstocht start bij Landgoed Kleine Vennep. Dirk Molenaar is één van de agrariërs in PARK21, die aan zijn agrarische bedrijf een andere functie geeft. Op de 7 hectare grond rondom zijn monumentale boerderij is hij een landgoed begonnen; Kleine Vennep. Op het landgoed is ruimte voor festivals, zoals o.a. De Grazende Zwaan, een openluchttheater en verschillende (kleinschalige) evenementen.

Direct naast Kleine Vennep ligt Groot Vennep, het deelgebied van PARK21 bij Nieuw-Vennep. Afgelopen 2 jaar zijn daar bijna 500 bomen geplant met ruim een hectare aan heesters en een prachtige bloemenrand. Het is nu nog een wandelgebied, maar wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Dan komt daar o.a. ook een fietspad.

Groot Vennep, laan met bomen

1 Polderfiguur de anonieme polderjongen

Komend vanaf Kleine Vennep is het eerste polderfiguur zichtbaar: de anonieme polderjongen. Deze staat voor alle mannen die gewerkt hebben aan de droogmakerij van onze polder.

Langs de doorgaande wegen die het park van noord naar zuid doorkruisen – IJweg, Hoofdweg en Rijnlanderweg – komen zogenaamde entreeobjecten, de polderfiguren. Dit zijn historische personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Haarlemmermeerpolder. De kunstobjecten zijn van de hand van Richard van Os.

De polderfiguren zijn gemaakt van cortenstaal en aluminium en ongeveer vijf meter hoog. Zij worden met LED-lampjes aan de binnenkant aangelicht. Door de geperforeerde gaatjes krijgen de figuren dan letterlijk een gezicht. De figuren geven het NAP, het gemiddelde zeeniveau, op de verschillende locaties aan. Vandaar dat zij verschillen in hoogte. Daar waar de cortenstalen voet eindigt bevindt zich het NAP niveau.

De eerste drie historische figuren zijn samen met de gebruikersgroep van PARK21 gekozen. In de toekomst volgen meer polderfiguren.

 Deze staat voor alle jongens/mannen die gewerkt hebben aan de droogmakerij van onze polder.  

Polderfiguur

2 Zuivelboerderij Van Wees

Vanaf de Hoofdweg West fietsen we naar het zuiden en slaan bij de eerste brug linksaf naar de Noorderdreef. Via de Oosterdreef en de Venneperweg komen we links op de Rijnlanderweg die we verder volgen.

Op nummer 1166 vinden we de zuivelboerderij van Kees en Ellie Van Wees. Kees zorgt voor de koeien  en Ellie maakt de kaas. ‘Van Wees’ boerenbedrijf is al jaren toegankelijk voor publiek. Je kunt er het echte boerenleven ervaren. Aai de pasgeboren kalfjes, kijk eens per jaar mee met het koeiendansen en koop heerlijke boerenkaas of andere streekproducten in het winkeltje.

Boerderijwinkel Van Wees

3 Parklanden

Wat noordelijker op de Rijnlanderweg werkt Kees van Wees samen met andere agrariërs uit PARK21, Ton van Schie, Paul Munsterman en Abram Rus. Ze pachten 60 hectare grond van de gemeente om te gebruiken voor agrarische activiteiten voor het publiek; de Parklanden.

Net als van Wees zetten de drie anderen hun boerenbedrijf (akkerbouwer en kweker) gewoon voort, maar ontwikkelen daarnaast activiteiten vooral gericht op gezinnen. Zij noemen het een ontmoeting tussen stad en platteland. Iedereen is welkom bij ‘Koeien dansen in de wei’, de ‘Aardappeloogstdag’ en het ‘Boeren Paasfeest’. Ook planten ze jaarlijks een doolhof.    

Parklanden aardappeloogstfeest

4 Polderfiguur Baron van Verschuer

Op de kruising van de Rijnlanderweg/Bennebroekerweg staat het polderfiguur Baron van Verschuer. Het beeld is omringd door 20 eiken die Estland aan PARK21 heeft geschonken om het 100-jarige bestaan te vieren.

Baron Barthold Arnold Verschuer (1809 – 1901) was één van de eerste grondeigenaren na de drooglegging van Haarlemmermeer. Hij liet al vrij snel na 1854 een aantal boerderijen bouwen en importeerde uit Engeland veel landbouwwerktuigen. Hij was lid van de afdeling Haarlemmermeer van de Hollandsche Maatschappij van Landbouw en verleende medewerking aan de demonstraties van landbouwwerktuigen. De Leendert van der Meulenbrug in PARK21 ligt op één van de kavels waar hij eigenaar van was.

Polderfiguur Baron van Verschuer

5 De akkers van Pieter Bijlsma

We slaan linksaf en blijven de Bennebroekerweg volgen. Aan de overkant van de Hoofdvaart, gelegen naast de Nieuwe Bennebroekerweg (Hoofdweg 941), liggen de akkers van Pieter Bijlsma.

Bijlsma verbouwt als 4e generatie dit land. Het bedrijf begon als traditioneel akkerbouwbedrijf met aardappelen, uien, suikerbieten en tarwe. Sinds 2012 teelt Bijlsma emmergraan, één van de oudste graanrassen wereldwijd. Nu teelt hij ook eenkoorn en spelt. Hij verwerkt de biologische granen in lokale producten zoals brood, bier en jenever. Hij is bijna biologisch. Hij ploegt zijn land niet meer, zodat de bodem in leven blijft. Veel gezonder!

Als u straks de fietsbrug over de Bennebroekerweg neemt en u kijkt links dan heeft u mooi zicht op het land van Pieter Bijlsma.

De akkers bij boer Pieter Bijlsma

6 Klimpark21

Ter hoogte van de Zuidtak van de Zuidtangent verlaten we de Bennebroekerweg en slaan het fietspad linksaf richting het park[. Een stukje verder nemen we het fietspad rechtsaf het park weer in. Daar volgen we het Kleilandpad.

Aan de linkerkant vinden we Klimpark21 dat in september 2017 officieel is geopend. Naast het klimparcours van tien meter hoog voor volwassenen is er ook een kinderparcours met een hoogte van één meter. En niet alleen voor het klimmen kun je hier terecht. Met de grond die vrijkwam bij het graven van het water rondom het klimpark werd een BMX-parcours aangelegd. Op dit spectaculaire parcours kun je niet alleen fietsen, maar je kunt er ook met elektrische borden off road skateboarden. Daarnaast is er Archery Tag. Klimpark21 is een duurzaam klimpark. Ze gebruiken zoveel mogelijk duurzaam materiaal en wekken elektriciteit op via zonnepanelen.

Klimpark21 in de verte gezien

7 Speeltuin Kleiland

Als we verder het pad af fietsen dan ligt rechts speeltuin Kleiland. Deze speeltuin is ontstaan door een bijzondere samenwerking tussen de leerlingen van basisschool Klavertje vier, ontwerper Sybolt Meindertsma en PARK21. Leerlingen kwamen met bijzondere en creatieve ideeën. Het vliegtuig, het schip en het Cruquiusgemaal in de speeltuin zijn door de leerlingen bedacht. Ook vind je hier De SunBinFish. Een stoere, duurzame vuilnisbak van cortenstaal en hout in de vorm van een vissenkop, die op zonne-energie werkt. 

 

Speelpark21

8 Bijenpaleis

Aan de linkerkant vinden we sinds de zomer van 2015 het derde Bijenpaleis van de stichting I Love Beeing. Ze laten stadsbewoners zien hoe belangrijk bijen zijn voor onze voedselvoorziening. Aandacht van het publiek voor de bijen is hard nodig. Al jaren neemt de bijensterfte toe en dat is niet goed. In het Bijenpaleis wonen drie koninginnen en hun werksters. De imkervereniging Haarlemmermeer beheert het bijenpaleis.

Bijenpaleis

9 Rugby Club Haarlemmermeer Hawks

Als we het pad verder volgen richting IJweg, ligt aan de linkerkant Rugby Club Haarlemmermeer Hawks. Deze club telt sinds haar oprichting in 2012 steeds meer leden. Ze moest haar oude locatie verlaten vanwege de nieuwbouw van Victoriapark West. Omdat op korte termijn geen grond voor een permanente accommodatie beschikbaar is, heeft de vereniging een tijdelijk onderkomen in PARK21.

Op het terrein van de Rugby Club is ook DJYM gevestigd. Een bedrijf dat zich richt op buitensport.

Rugbyclub in Park21

10 Biologische moestuin PARK21

Direct naast de Hawks vinden we sinds 2017 de biologische moestuin. Moestuin Vereniging PARK21 heeft als doel om sociaal, ecologisch, duurzaam en biologisch te tuinieren. Er worden gezamenlijke tuindagen georganiseerd waarbij er vragen gesteld kunnen worden, plantjes geruild en oogst gedeeld. De vereniging stelt op deze dagen ook een aantal gewassen ter beschikking om te planten.

Moestuin in Park21

11 Polderfiguur Jan Anne Beijerinck

Op de hoek van de IJweg, naast het Meers Paardencentrum, staat het polderfiguur Jan Anne Beijerinck.Jan Anne Beijerinck (1800 – 1874) is vooral bekend vanwege de droogmaking van het Haarlemmermeer. Voor deze droogmaking ontwierp hij de stoomgemalen De Cruquius, De Leeghwater en De Lynden, die het Haarlemmermeer leegpompten.

 

Polderfiguur Jan Alde Beijerink

12 Sportdeel van het park

Wanneer we het pad blijven volgen, komen we in het sportdeel van het park. In PARK21 staat sport hoog op de agenda. Nationale en internationale teams ontmoeten elkaar, terwijl er ook gelegenheid is actief te ontspannen in de buitenlucht. Het 12 ha. grote honkbalcomplex voor de Pioniers uit Hoofddorp is geschikt voor internationale toernooien met een bezoekerscapaciteit van 30.000 mensen.

Honkbal bij de Pioneers

13 Electric Motorcross Park

Als we de Nieuwe Molenaarslaan volgen om de Pioniers heen, vinden we aan de linkerkant het Motorcross Park. Electric Motorcross (E-Cross) is fun, actie en adrenaline op een ongekende manier. Op een elektrische motor kunnen verschillende circuits worden afgelegd. De electric crosscircuits zijn uniek en bieden perfecte tracks voor iedereen. De motoren zijn milieuvriendelijk en zacht van geluid. Een perfecte combi voor PARK21.

Electric motercross in Park21

14 Natuurspeelplaats

Aan de andere kant van de Nieuwe Molenaarslaan ligt de natuurspeelplaats. Parkeer daar je fiets in de boomstamstalling of rij een rondje over het aangelegde crosspad. Het doolhof van wilgentenen is helemaal overgroeid en spannend voor de kleinsten onder ons. En dan kun je ook nog lekker zitten op de uitgehakte boomstammenstoelen. 

Natuurspeelplaats in Park21

Leendert van der Meulenbrug

Als we het pad volgen vanaf de natuurspeelplaats komen we uit bij de Leendert van der Meulenbrug. Deze langzaamverkeerbrug markeert het einde van PARK21 aan de westzijde.

U bent hiermee aan het einde gekomen van de iTour fietstocht door PARK21. Hopelijk zien we u weer snel terug in het park!

Leendert van der Meulenbrug in park21