Melvin de Lange: eigenaar van brasserie en evenementenlocatie Fort 5

Fort 5 is een nieuwe foodhotspot en evenementenlocatie in Kunstfort Vijfhuizen. Deze locatie is sinds een half jaar in handen van Qeet. De missie van Qeet, en dus ook van Fort 5, is om vanuit lokale smaken en veelal vanuit de vegetarische keuken, een andere beleving aan tafel te geven. Melvin de Lange is, samen met drie compagnons, mede-eigenaar van Qeet Noord-Holland. Hij vertelt over het unieke concept van Fort 5.
Portretfoto Melvin de Lange

Melvin de Lange: “Wij werken met lokale smaken uit de buurt. Wist je dat eten en drinken gemiddeld 30.000 kilometer aflegt, voordat het op je bord ligt of in je glas zit? Het komt echt overal vandaan. Het is onze missie om dat te beperken tot 30 kilometer. Dat is best een statement. Dit willen we bereiken door zoveel mogelijk samen te werken met lokale ondernemers. Onze norm is de vegetarische keuken, maar als we vis of vlees gebruiken, zijn dat dieren die een goed leven hebben gehad en uitsluitend uit Nederland, Noordzee of de Nederlandse rivieren.

Minder voedselkilometers

Qeet wil met Fort 5 impact maken in de voedselketen. “Wij zijn natuurlijk maar een nieuwe schakel, maar we willen echt wat bijdragen. Die bijdrage begint bij jezelf. Werken met lokale producten in de horeca is niet nieuw, maar wij willen het echt waarmaken: we zeggen het en we doen het ook. Zo dagen we elkaar continu uit. Bij ons vind je geen avocado op de kaart. Wel heel veel andere lekkere gerechten met producten uit de regio. Op die manier brengen we het aantal voedselkilometers echt drastisch terug. Mensen komen bij ons terug. Dat zegt ook wel wat.” 

Uitbreiden vanuit Vijfhuizen

Qeet is in Utrecht begonnen. Melvin: “In Utrecht hebben we voet aan de grond en dat wilden we uitbreiden. Deze locatie stond te koop, zo zijn wij in Haarlemmermeer terecht gekomen: als ondernemers in een pioniersgemeente. Onze link met de gemeente is het ondernemen. Vanuit dit fort in Vijfhuizen zijn wij Noord-Holland aan het ontdekken. Dat betekent een heel nieuw netwerk van lokale ondernemers en partners opbouwen.”

 

Inrichting Brasserie Fort 5
Blauwe entree deur van restaurant 'T Fort in Vijfhuizen

Unieke historische locatie

“Het is een locatie met een verhaal, met historie. Juist dat is tof. Dit bestaat al vanaf 1870 en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Nu blazen wij dat nieuw leven in met evenementen en onze brasserie. Wij geven de historie die hier heeft plaatsgevonden iets nieuws mee. Dat willen we onze bezoekers laten zien.”


Allerlei evenementen en lekker eten

“Wij zijn wat zakelijker en richten ons naast particulieren ook op de evenementen, zoals congressen, vergaderingen en bedrijfsfeesten. De brasserie is eigenlijk nieuw voor ons. Die maakte al deel uit van Vijfhuizen. Daarom hebben we het aangehouden. En het is leuk om hiermee te experimenteren.”

Gerecht bij Fort 5

Supergastvrij ondernemen

“Waarom mensen vooral naar Fort 5 moeten komen? Ons eten en drinken is niet standaard, we hebben geen standaard brasserie-menukaart. De smaken zijn net even anders. Dat moet je proeven. Een andere reden is om, als je het nog niet weet, te ervaren dat vegetarisch eten heel lekker is. Ook daarin maken wij het verschil. Natuurlijk kan je hier terecht voor je evenement of vergadering. En we zijn supergastvrije ondernemers. De mensen die hier werken zijn daar trots op!”


Rooskleurige toekomst

In de toekomst wil Qeet uitbouwen. “Proberen om nog meer plekken in Noord-Holland te vinden met een verhaal en dan dit concept daar uitrollen. We zoeken gave locaties om onze missie te verbreden. Dat kunnen bijvoorbeeld kerken zijn, maar we staan open voor alle locaties met een verhaal. Hier in Vijfhuizen gaan we het terras vernieuwen. We maken de kaart lente- en zomerklaar en we zijn bezig met publieksevenementen voor de regio. We organiseren veel om ons te laten zien in Haarlemmermeer. Wij zijn gedreven en hebben er ontzettend veel zin in!”


Qeet deelt lokale smaken!
 

Contact

Fort 5
Fortwachter 3
2141 EE Vijfhuizen
Nederland