Tineke Griekspoor: eigenaar van Bij Tien

Als je bij Bij Tien naar binnen loopt, proef je de sfeer. Je ziet zeker iets wat je herkent van vroeger: de keuken en de eettafel met stoelen van oma en de beschuitbus van tante Bep. De hele inrichting ademt rust uit. Een verlangen naar het verleden, toen mensen meer tijd voor elkaar hadden. Langs de wanden, uitgestald in kistjes, zie je de producten. Allemaal uit de regio. Tineke Griekspoor startte een jaar geleden met haar winkel, misschien wel een beetje met een gevoel voor nostalgie. “Ik wil de sfeer van vroeger terugbrengen. Mensen zien herkenbare dingen, dan komen de verhalen vanzelf.”

Producten gemaakt met passie

In de winkel Bij Tien, genoemd naar de eigenaresse, loop je langs de producten en kiest ze uit. Maar je gaat ook even zitten voor een lekker bakkie koffie met een oudhollandsch speculaasje. En een gesprek met Tineke Griekspoor. Geboren in het huis naast haar winkel, dus een echte Vennepse. “Ik heb altijd interesse gehad in streekproducten, producten die niet bij een groothandel vandaan komen. Die producten worden gemaakt met passie en vanuit kleinschaligheid. Mijn vader was boer. Het was mooi om te zien hoe hij altijd met passie bezig was met zijn tarwe, aardappelen en suikerbieten. Wij leefden daarvan. Het is toch fijn om te weten waar je spullen vandaan komen?”

Ik ga persoonlijk langs bij de mensen waar ik de producten haal. Mooie producten, geproduceerd bij kleinschalige bedrijfjes. Het persoonlijke staat voorop.
Tineke Griekspoor

Streekproducten, koffie en een praatje

“Eigenlijk heb ik de twee dingen die ik deed in mijn vrijwilligerswerk samengevoegd. Als je met ouderen werkt, heb je veel gesprekken. En bij Korenmolen De Eersteling hadden we veel vaste klanten die voor de streekproducten kwamen. Die blijven voor een praatje en een kop koffie. Het is een goede manier om mensen te leren kennen. Mijn man kwam toen met het idee om hier voor mezelf te beginnen; een winkel met streekproducten en ruimte voor koffie en een gesprek.” 
Het is niet echt een boerderijwinkel. Tineke: “Dan zou ik meer groente en fruit moeten verkopen. Dat doe ik soms, maar niet altijd. Ik verkoop producen uit de regio. Niet alles is in Haarlemmermeer te koop. Dan ga ik op zoek. Ik ga persoonlijk langs bij de mensen waar ik de producten haal. Mooie producten, geproduceerd bij kleinschalige bedrijfjes. Het persoonlijke staat voorop.” In de hal voor de winkel is een automaat met daarin twee soorten kaas, aardappelen, eieren, perensap en kleine cadeaupakketjes. Zo kunnen mensen ook buiten de openingstijden terecht.

Ik ben trots op mijn geschiedenis en wil dat persoonlijke verhaal delen.
Tineke Griekspoor

Persoonlijke sfeer

Tineke: “De ruimte was er, die stond leeg. Die heb ik naar eigen smaak ingericht. Gezellig en herkenbaar. Simpel, maar het werkt want er is behoefte aan. Er staan veel persoonlijke spullen in de winkel. Een foto van mijn vader met mijn jongste zoon. Foto’s van het oude huis dat door mijn opa en oma is gebouwd. Een kast met allemaal persoonlijke spullen. Ik ben trots op mijn geschiedenis en wil dat persoonlijke verhaal delen. Het gevoel dat ik hier een fijne jeugd gehad heb, die sfeer zou je in mijn winkel kunnen proeven.” Mensen weten Bij Tien wel te vinden, vooral door mond-tot-mondreclame. “De vaste klanten komen vooral uit de buurt. Verder stoppen er fietsers die benieuwd zijn wat er te koop is. De IJweg is een drukke weg, dus het gebeurt ook wel dat mensen hier vaak langsrijden en dan toch een keer het terrein oprijden om zelf te kijken wat hier zit.”

Haarlemmermeer voelt als thuiskomen

Haar spontane reactie bij het horen van het woord ‘Haarlemmermeer’ komt zonder hierover na te denken: “Thuiskomen. Dat is het belangrijkste. Het mooiste aan Haarlemmermeer vind ik het erfgoed. Daar moeten we trots op zijn. Ik raad iedereen aan om eens een bezoekje te brengen aan het Historisch Museum. Daar vind je onze geschiedenis. En natuurlijk hoop ik dat mensen mijn deur weten te vinden, om zo contacten op te bouwen met nieuwe mensen zodat we het dorpse gevoel kunnen behouden. Ik wil nog wel even lekker doorgaan met wat ik nu doe. Gezelligheid bieden voor de mensen die hier langskomen.”

Contact

Bij Tien
IJweg 1481
2152NC Nieuw-Vennep
Nederland