Rondje Ringvaart varen

69,6 km
Oude Haagseweg in Sloten, bij Jachthaven de Boekanier
Heb jij zin om een mooie vaartocht te maken? De Rijnlandse vaarroute neemt je mee langs een aantal bijzondere plekken in Haarlemmermeer die allemaal iets vertellen over het werk van het waterschap.
Varen over de ringvaart met molen op de achtergrond

Ook ontdek je het prachtige polderlandschap en kom je langs unieke monumenten, zoals forten die onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam. Geniet van een heerlijke dag op het water tijdens deze uitgebreide vaarroute!

Startpunt

De route begint aan de Oude Haagseweg in Sloten, bij Jachthaven de Boekanier. Vanuit de Nieuwe Meer vaar je eerst langs het Amsterdamse Bos richting Aalsmeer. 

1 Westeinderplassen

Tussen Aalsmeer en Leimuiden vind je een prachtig veen- en plassengebied, genaamd de Westeinderplassen. Hier kun je ultiem genieten van de natuur, maar ook van allerlei soorten recreatie op en aan het water. De Westeinderplassen is een groot gebied, met een oppervlakte van maar liefst 10 vierkante kilometer. 

Boot op westeinderplassen

2 Buitenkaag

Via Leimuiden kom je aan in het meest zuidelijke puntje van de Haarlemmermeerpolder, aan de Kagerplassen. Hier vind je het dorpje Buitenkaag. Het dorpje heette eerst Leeghwaterbuurt, vernoemd naar het gemaal Leeghwater – een bijzonder rijksmonument – en kreeg pas in de jaren ‘60 zijn huidige naam. Tijdens de zomermaanden is Buitenkaag een populaire bestemming voor toeristen. Je kunt hier genieten van het uitzicht aan de Kagerplassen, heerlijk rondvaren of wandelen door de mooie omgeving. 
 

Veerpont over Ringvaart tussen Buitenkaag en Kaageiland

3 Gemaal de Cruquius 

Vervolgens vaar je door naar Cruquius. Hier vind je het historische Gemaal de Cruquius, een stoomgemaal uit 1849. Het is een van de drie gemalen waarmee Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggelegd. Deze unieke locatie is inmiddels omgebouwd tot een culturele hotspot met een innovatief museum. Het Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer en de eeuwenlange strijd tegen het water. 
 

Gemaal de Cruquius vanaf ze zijkant gezien

4 Kunstfort Vijfhuizen 

Na Cruquius vaar je door naar Vijfhuizen. Hier aangekomen vind je het prachtige Kunstfort Vijfhuizen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een van de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Op deze bijzondere plek komen beeldende kunst en militair erfgoed samen. Je kunt hier tentoonstellingen bekijken, meedoen aan workshops, maar ook heerlijk genieten van een hapje en een drankje.

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant

5 Gemaal de Lynden 

Het laatste deel van de vaarroute voert je via Halfweg naar Lijnden. Hier kom je aan bij Gemaal de Lynden. Dit historische stoomgemaal heeft samen met de stoomgemalen Leeghwater en Cruquius in 1849 gezorgd voor de drooglegging van de Haarlemmermeer.

Buitenaanzicht gemaal de Lynden

Eindpunt

De route eindigt waar je bent gestart, in de haven van Sloten. Heb jij zin gekregen om deze prachtige route over het water van Haarlemmermeer te varen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Jachthaven de Boekanier
Oude Haagseweg 47
1066 BV Amsterdam
Nederland