De Waterwolf waakt over Haarlemmermeer

Van een dreigend meer tot een bruisende polder
Het huidige Haarlemmermeer was ooit een veengebied met kleine plassen. Door het afgraven van veen ontstond in de zestiende eeuw één van de grootste meren van Nederland: het Haarlemmermeer. Dit meer werd door de bevolking ‘De Waterwolf’ genoemd. Het meer overstroomde vaak en bedreigde met zijn woeste karakter dorpen en landbouwgronden. Pas in 1852 werd het gevaar bedwongen. Toen legde 3 gemalen het meer droog. De Waterwolf was getemd. Zo ontstond de Haarlemmermeerpolder zoals we die nu kennen.
Een rustende wolf met een verhaal
Het kunstwerk stelt een rustende Waterwolf voor. Ze kijkt uit over het landschap en de voorbijgangers: automobilisten, fietsers en wandelaars. Wie dichterbij komt, hoort zacht kabbelend water. Ook ontdek je in de buik van de wolf de geschiedenis van het meer en de naam ‘Waterwolf’. Hiermee slaat het kunstwerk een brug tussen verleden en heden en maakt het verhaal van Haarlemmermeer tastbaar. In de onderstaande video wordt het verhaal dat in de buik te lezen is, voor je voorgelezen.
En in deze video hoor je het kabbelende water en zie je hoe het stuk tekst in de buik staat. Zo ervaar je de hele beleving van het kunstwerk gewoon thuis of beneden aan de heuvel!