Oud en nieuw: zo veelzijdig is Haarlemmermeer

Haarlemmermeer is een gemeente van oude en nieuwe polders en van historische gebouwen en moderne architectuur. Van 19e-eeuwse stoomtechnologie en high-tech bedrijven en van modern shoppingcentrum op industrieel erfgoed. Dit zijn een paar aspecten die Haarlemmermeer gevarieerd en divers maken. We hebben een aantal tips voor je verzameld om te ontdekken hoe veelzijdig Haarlemmermeer is.
Historisch Museum Haarlemmermeer
Historisch Museum Haarlemmermeer

​​​​​​​Historie: Historisch Museum Haarlemmermeer

In het Historisch Museum Haarlemmermeer kun je de geschiedenis van gemeente Haarlemmermeer ontdekken. In het museum beleef je de geschiedenis van de polder, van de oorspronkelijke bewoners tot de droogmaking van het gebied en de ontwikkeling van de moderne gemeente. Echt een bezoekje waard, zeker ook met kinderen.

Calatrava brug met lichten aan

Modern: Calatravabruggen

De drie witte stalen bruggen over de 20 meter brede Hoofdvaart tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn absoluut opvallend. Ontworpen door Santiago Calatrava, zijn de Harp, Citer en Luit zeer fotogeniek in het platte polderlandschap van Haarlemmermeer. Voor het werk van deze wereldberoemde Spaanse architect, die o.a. het Oculus in New York en een aantal iconische gebouwen en bruggen in zijn geboortestad Valencia heeft ontworpen, hoef je de polder niet te verlaten.

Stoommachine in gemaal

19e-eeuwse technologie: Stoomgemaal Halfweg

Stoomtechnologie speelde een belangrijke rol bij de drooglegging van het Haarlemmermeer in de 19e eeuw. Voor die tijd waren windmolens de belangrijkste middelen om het water uit de polder te pompen. Dit was echter niet genoeg om de hele Haarlemmermeer droog te leggen. In 1852 werd stoomgemaal De Cruquius gebouwd met het grootste stoomgemaal ter wereld. Naast de drie grote gemalen die het Haarlemmermeer moesten leegpompen, werden boezemgemalen gebouwd. Stoomgemaal Halfweg is daar één van. In 2023 bestaat de 500pk stoommachine (en ook de stoomketel) 100 jaar en functioneert nog steeds. Een weekend per maand, van april tot en met november 2023, draait het gemaal onder stoom. En kun je het oudste en nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld bewonderen.

Gebouw Sugar City

Industrieel erfgoed: SugarCity terrein

SugarCity in Halfweg is een industrieel gebied dat tussen 1863 en 1992 in gebruik was voor de productie van suiker. Je vindt er nog verschillende industriële elementen terug, zoals de voormalige suikerraffinaderij, die is omgebouwd tot evenementenlocatie. Op het terrein vind je ook outletcentrum Amsterdam The Style Outlets, waar je met zeer aantrekkelijke kortingen kunt shoppen.

Dus, of je nu geïnteresseerd bent in oud of nieuw, historie of moderniteit, Haarlemmermeer heeft voor ieder wat wils. Het is een veelzijdige gemeente die het beste van het oude en het nieuwe combineert en daardoor een unieke en interessante plek is om te ontdekken. Trek er in het weekend van 3 en 4 juni op uit en ontdek nieuwe plekken en leuke dagjes uit met een aantrekkelijk aanbod tijdens Ontdek Veelzijdig Haarlemmermeer. Veel plezier!