Molen de Eersteling: versgemalen meel van de enige molen in Haarlemmermeer

Molen de Eersteling is een uniek monument in Hoofddorp. Het is de enige molen in de gemeente Haarlemmermeer die nog steeds in bedrijf is. Koop het versgemalen meel rechtstreeks bij de molenaar. Wist je dat de molen oorspronkelijk niet bij het Fort van Hoofddorp stond? De molen werd namelijk verplaatst als eerste molen van Nederland!
Ingang van Molen de Eersteling met grote stapel zakken meel voor ingang

Verhuizing Molen van Hoofddorp  

De molen werd in 1856 gebouwd, vlak na het droogvallen van de Haarlemmermeerpolder. De onderdelen van de molen lagen al klaar voor de bouw, want oorspronkelijk zou er in Katwijk nog een molen komen onder leiding van meestermolenaar D.D. van Dijk. Tot 1930 werd er koren gemalen tot meel en in de hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog werd dit kortstondig hervat. Ook na de oorlog werd er weer gemalen. In 1977 werd de molen verplaatst van het centrum van Hoofddorp naar de huidige plek bij het Fort bij Hoofddorp aan de Hoofdvaart. Een unieke verhuizing voor een monument van 100.000 kilo. 
 

Paar broden in broodtrommel en eieren bij molen de Eersteling
Aanzicht molen de eersteling met groen huisje op voorgrond
Winkelschappen met pakken meel bij molen de Eersteling

Molen bij Fort bij Hoofddorp 

Sinds de verhuizing is gemeente Haarlemmermeer eigenaar van het monument. De stichting Cultureel Erfgoed Korenmolen De Eersteling beheert de molenwinkel en onderhoudt het erf en de dieren. De wieken van de molen torenen uit boven de Hoofdvaart en Fort bij Hoofddorp. Dit fort is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam en twee jaar geleden grondig gerenoveerd. Het is nu een unieke plek waar natuur en cultuur samenkomen. In het fort is een openluchttheater, prachtige Wilde Tuin, exposities en Restaurant Fort Noxx gevestigd. Een bezoek aan het fort en de molen zijn ideaal te combineren en een fijne stop tijdens een fietstocht over de Geniedijk. 

Feiten Molen De Eersteling 

De doorsnee van de wieken van Molen de Eersteling zijn 24,80 meter. De hoogte van de romp van de molen is 11 meter hoog. Het kruiwerk van de molen bestaat uit 34 ijzerenrollen. Voor het overbrengen zijn er 64 kammen in het bovenwiel, een bovenschijf met 27 staven, een spoorwiel met 72 kammen en steenschijven met 24 staven.  

Winkel in molen de Eersteling 

Heb je zin om thuis te bakken? Bezoek dan de winkel van Molen de Eersteling. Er wordt nog steeds meel gemalen op ambachtelijke wijze. En dat kun je kopen om thuis mee te bakken. Op de website vind je allerlei recepten. Van broodmixen tot pannenkoekenbeslag en heerlijke cakes en taarten. De molenaar vertelt je graag over zijn mooie vak of ga in gesprek met een van de dertig vrijwilligers.  

Contact

Molen de Eersteling
Hoofdweg Westzijde 741
2131 MA Hoofddorp
Nederland