Marjolein Steffens: Nieuw-Vennepse wethouder met passie voor groen

Marjolein Steffens – van de Water is al jaren wethouder in Haarlemmermeer. In haar portefeuille zit onder andere de fysieke leefomgeving. Wij spraken haar over haar motivatie, favoriete plekjes en tips. Lees je mee?
Marjolein Steffens in Nieuw-Vennep

“Ik ben eigenlijk de politiek ingerold via de school van mijn kinderen. Ik ben daar begonnen in de MR en vanuit die rol mocht ik inspreken in de gemeenteraad over mogelijke verhuizing van de school. Daardoor ben ik benaderd door de toenmalige fractievoorzitter van HAP of ik op de lijst wilde. Dat heb ik na wat dubben gedaan. En toen kwam ik in ’98 via voorkeursstemmen in de gemeenteraad. Ik ben ondertussen bezig aan mijn vierde termijn als wethouder.”

“In mijn portefeuille zit onder andere de fysieke leefomgeving, zoals het onderhoud van groen in de wijken en dorpen. We hebben zeker de afgelopen jaren gemerkt hoe belangrijk het is dat je in de omgeving van je huis groen hebt om te wandelen en recreëren. Dat vind ik ook het mooie aan Haarlemmermeer; bijna overal waar je bent, heb je rust en ruimte om je heen.”

Hoe vind je het om te wonen in Haarlemmermeer?

Toen ik in Nieuw-Vennep kwam wonen in ’93, was dit een echt dorp. Ondanks dat Nieuw-Vennep flink is gegroeid, ervaar ik dat dorpse gevoel nog steeds. En dat vind ik ook het mooie aan de vele kernen in Haarlemmermeer. De diversiteit van grote en kleine dorpen met een eigen karakter maakt dit tot een unieke gemeente. Ik zet me er voor in om dat gevoel van de kernen te behouden. Inwoners voelen zich ook niet alleen Haarlemmermeerder, maar juist Zwanenburger, Lisserbroeker of Abbenesser. Vanuit mijn functie probeer ik daarom ook echt dicht bij de inwoners te staan. Ik wil weten wat er in de kernen speelt.”

Wat zijn je favoriete plekken in Haarlemmermeer?

Recreëren wordt vaak gezien als iets groots. Ik ben ook enorm blij met de Toolenburgerplas en het Haarlemmermeerse Bos. Maar juist ook de kleine recreatieplekken bieden dicht bij huis veel rust. Het Van Haeringenplantsoen in Nieuw-Vennep vind ik fantastisch vooral vanwege de emotionele waarde. Daar hebben mijn kinderen hun eerste stapjes gezet. Ook wandel ik veel in het wandelbos achter de Kinderboerderij in Nieuw-Vennep. Daar kwam ik vaak met mijn kinderen en nu met mijn kleinzoon. Dit stuk groen wordt momenteel helemaal gerenoveerd, zodat ook de generatie van morgen daar herinneringen kan maken. En ook wat gaat komen, zoals Park 21. Dat is een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen inwoner, ondernemer en gemeente om de leefbaarheid te vergroten.”

Welke hotspots en events mogen inwoners en bezoekers niet missen?

“Het Cruquius Museum is natuurlijk heel bijzonder. En met kinderen is het Historisch Museum echt een aanrader! Ik vind ook de kleinere plekken uniek, zoals Landgoed Kleine Vennep. Daar vinden evenementen plaats, maar deze locatie heeft ook sociaal gezien een belangrijke functie. Zo organiseert stichting Make a Child Happy daar mooie herinneringen met kinderen. Qua festivals heb ik Mysteryland ooit als wethouder Jeugd binnengehaald. Ik vind het onwijs gaaf dat dat festival is uitgegroeid tot zo’n gigantisch event. Ik ga er zelf niet nu niet meer hele dagen naartoe, maar het einde met het vuurwerk blijft echt fantastisch!”

Ga je ook weleens naar een restaurant?

“Zeker! Ik probeer graag dingen uit, maar heb ondertussen een paar favorieten. Zoals Lola's. Heel sfeervol, prachtig aan het water en je kunt er heerlijk eten. In Nieuw-Vennep lunch ik graag bij Massada. En met mijn dochter en kleinkinderen kom ik geregeld bij de Venneper Lodge. Daar kunnen wij heerlijk zitten en kan onze kleinzoon lekker spelen. Ik zoek dus wel echt de gezellige en huiselijke plekken op. Ik hoop dat het oude Floriade Paviljoen ook weer de bijzondere plek wordt die het altijd was. Het kletterende water van het dak op deze unieke locatie in het prachtige bos, daar kunnen weinig dingen tegen op!”