Deze zomer toerist in eigen gemeente? Wethouder Marja Ruigrok geeft haar vakantietips!

Marja Ruigrok, wethouder bij gemeente Haarlemmermeer, woont met heel veel plezier in Rijsenhout, een van de 31 dorpskernen in de gemeente. Visit Haarlemmermeer ging bij haar op bezoek om te ontdekken wat haar favoriete hotspots zijn. Benieuwd naar haar tips? Lees dan snel verder.
Marja Ruigrok aan het roer van haar sloep in Rijssenhout

Een van haar passies is varen. Met de Westeinderplassen voor de deur is dat ook begrijpelijk. “Vorig jaar hebben wij het rondje Ringvaart gevaren met onze sloep. Een bijzondere ontdekkingstocht door de eigen gemeente. Zeker met het mooie weer is dit een leuke vakantietip.”

Fietsend langs de forten

Een andere manier om de gemeente te leren kennen deze zomer is op de fiets. Er zijn prachtige fietsroutes, bijvoorbeeld langs de verhalenpalen. “Dit zijn echt routes die ik van harte aanbeveel! Je leert veel over de geschiedenis van Haarlemmermeer en haar bijzondere inwoners en verhalen.” Of fietsen over de Geniedijk, langs de schapen en dan helemaal door naar Spaarndam langs de forten. Die zeker allemaal een bezoek waard zijn. Daarna door naar de Stompe Toren, een prachtige monumentale kerk met middeleeuwse toren. “Als je dan een stukje doorfiets ben je al in Spaarnwoude, een natuurgebied dat het ontdekken waard is.”

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant
Buitenkant Stompe Toren tussen bomen door gezien

De historie van de gemalen

Het rondje Ringvaart kan ook op de fiets. “Deze heb ik recent gedaan samen met een aantal collega’s. Er zijn veel gezellige pitstops langs de route zoals het Theehuis Cruquius en Lola's. Op veel plekken kun je je fiets opladen op zonne-energie, deze faciliteiten maken het fantastisch om hier te fietsen. De gemalen aan de Ringvaart zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van onze historie. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij hier kunnen wonen en recreëren. Het Cruquius Museum is dan zeker een bezoek waard, maar ook het Stoomgemaal in Halfweg of het gemaal bij Lijnden. En natuurlijk gemaal Leeghwater.” Ook is de Olmenhorst een bekende hotspot binnen de gemeente maar wist je ook dat je fruit kunt plukken bij Van Reeuwijk? “Onlangs ben ik daar met mijn kleindochter geweest en daarna heeft ze een heerlijke taart gebakken met dat verse fruit.”

Toerist in eigen gemeente, daar ben ik een groot voorstander van.
Marja Ruigrok

Cultuur en natuur

“Waar ik trots op ben is het grote culturele- en kunstaanbod in de buitenruimte zoals bijvoorbeeld de Calatravabruggen. Maar ook kleinschalige culturele festivals en de programmering in C.. Wat mij heeft verrast in de gemeente is de ruimte. Er wordt veel gebouwd maar toch is er veel groen en rust. Die combinatie maakt het heel bijzonder om hier te wonen.”

VisitHaarlemmermeer

“Ik zou iedereen willen oproepen om een kijkje te nemen op de website visithaarlemmermeer. Want ik weet zeker dat inwoners nog genoeg te zien en ontdekken hebben in de eigen gemeente. Ik hoop ook echt dat ik inwoners kan inspireren dat ook te doen! Toerist in eigen gemeente, daar ben ik een groot voorstander van.”

Gemaal De Cruquius in voorjaarstijd
2 dames onder hartenpoort met kist aarbeien in fruitveld