Wethouder Charlotte van der Meij; waterliefhebber uit Nieuw-Vennep

Charlotte van der Meij is sinds 2022 wethouder van Haarlemmermeer. Ze woont al jaren in Nieuw-Vennep, maar haar hart gaat echt sneller kloppen van het water. Visit Haarlemmermeer ging met haar in gesprek over haar motivatie als wethouder, favoriete plekjes in Haarlemmermeer en haar tips voor inwoners en bezoekers. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Charlotte van der Meij bij het water

Geboren in Sassenheim, maar nu gelukkig in Nieuw-Vennep

Charlotte groeide op in Sassenheim, dus net aan de andere kant van de Kaag. Ze is dan ook erg blij dat ze nog zo dichtbij woont: “Nieuw-Vennep is dichtbij mijn familie in Sassenheim. De Kaag is voor mij ook bekend gebied en het heeft ook een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Ik heb er leren zwemmen en varen. Beide doe ik nog steeds heel graag. Zo doe ik aan openwaterzwemmen in de Ringvaart. En we gaan graag op pad met onze zeilboot.”

Te lang gewacht om de politiek in te gaan

“Toen ik 16 was woonde ik een politiek café bij in Sassenheim. Naderhand kwamen vier verschillende partijen naar mij toe met de vraag of ik me bij hen wilde aansluiten. Ik vond dat ik daar toen nog niet klaar voor was. Maar het zaadje was wel geplant. Ik was de laatste jaren voor ik in de politiek ging werkzaam als vakjurist in het Sociaal Domein. In 2019 ben ik gekozen als gemeenteraadslid en ik ben nu sinds ongeveer 1,5 jaar wethouder. In mijn portefeuille zit onder andere een groot gedeelte van het sociaal domein, waaronder jeugdzorg. Maar ook klimaat en energie en vergunningen. Deze zaken gaan verrassend vaak hand in hand.”

Venneperhout tijdens de zonsondergang
Buitenkant van Stoomgemaal Halfweg

“Ik heb Haarlemmermeer zien veranderen”

“Haarlemmermeer heeft een grote verandering doorgemaakt. Ik heb Getsewoud gebouwd zien worden. Maar ook nu verandert er nog veel. Dat zie je bijvoorbeeld in Schiphol Trade Park; het meest duurzame bedrijventerrein ter wereld. Maar we moeten meer voor de feiten uit gaan lopen. Ik gebruik vaak een metafoor als voorbeeld. Ik heb op mijn kantoor als kunst vier foto’s van jonge kinderen hangen. Omdat ik jeugd in mijn portefeuille heb, denken veel mensen snel. En dat klopt. Maar het heeft voor mij een dubbele betekenis. Want als wij niet nu nadenken over een duurzamere toekomst, is de vraag of die kinderen over 40 jaar nog wel prettig in Haarlemmermeer kunnen wonen, met droge voeten.”

Favoriete wandelgebieden in Haarlemmermeer 

“Ik heb een hond, dus ik wandel veel en dat doe ik ook graag. Mijn geheime lievelingsplekje is Zwaansbroek. Daar is het heerlijk rustig. Maar ook vanuit huis wandel ik vaak in het Venneperhout of juist op Landgoed Kleine Vennep. Op warme dagen gaan we af en toe naar de Groene Weelde, dan kan onze hond lekker zwemmen. Echt een luxe om zulke groengebieden vlakbij huis te hebben, om na een drukke dag mijn zinnen te verzetten. Of juist in het weekend met een picknickmand op pad en lekker van de rust en ruimte genieten.”

Mijn geheime lievelingsplekje is Zwaansbroek. Daar is het heerlijk rustig.

Culturele en culinaire hoogtepuntjes

“Het Stoomgemaal in Halfweg heeft een bijzondere plek in mijn hart. Mijn vader was hier bijna 25 jaar vrijwilliger. En ik ben daar vorig jaar zelfs getrouwd. We kwamen daar met de kinderen heel vaak in de Stoomweekenden. Supertof om de kinderen dit stukje geschiedenis mee te geven. Maar ook de Stompetoren en de historische forten zijn echt een bezoekje waard. Bijvoorbeeld het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in het Fort bij Aalsmeer. Een hele gave plek! Als we ergens een hapje eten, zoeken we het vaak dichtbij huis. Bijvoorbeeld bij Lola's, Orries of Bistro Jacques.”

“Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen in PARK21. Ik hoop echt dat daar gelegenheid voor jong en oud komt om te recreëren en om activiteiten en evenementen bij te wonen. Ik denk dat inwoners heel blij worden van een grote groene long middenin Haarlemmermeer. Ik hoop dat we daar de komende jaren steeds meer vorm aan kunnen geven.”