Ramses Opdam en Joris Vleeming: kinderburgemeesters met een visie

“Later lijkt het mij heel leuk om in de Tweede Kamer te zitten!” zei Ramses overtuigend. Ramses en Joris hebben niet alleen ambitieuze plannen voor de toekomst, ook nu hebben ze al een bijzondere rol in de politiek. Op 22 september 2022 zijn ze officieel benoemd; Ramses tot kinderburgemeester en Joris tot eerste locokinderburgemeester. Met hun 11 jaar jong geven ze de kinderen in Haarlemmermeer een stem. En ondersteunen ze burgemeester Marianne Schuurmans op speciale momenten. We spraken de jongens over hun hoogtepunten tot nu toe. Waar ze hun inspiratie vandaan halen en wat ze fijn vinden aan wonen in Haarlemmermeer.
Twee kinderburgemeesters Ramses en Joris

Ramses, gefeliciteerd! Waarom wilde je kinderburgemeester worden?  

Toen ik in groep 6 meer leerde over politiek, vond ik dat gelijk heel interessant. We mochten onze eigen partij oprichten en aan het einde waren er zelfs verkiezingen. Ik vond dat ik dit wel goed kon. Daarom wist ik gelijk dat ik mij wilde aanmelden toen ik de oproep voor het kinderburgemeesterschap zag. Ik heb een video opgenomen waarin ik over mijn ervaringen en ideeën vertelde. Ik wilde het ook echt doen omdat ik plannen heb voor Haarlemmermeer. Niet alleen meer speeltoestellen, maar ook arme mensen helpen en problemen oplossen die zich op straat afspelen. 

Het duurde best lang tot we wat hoorden, dat was spannend. We werden uitgenodigd om onze plannen te presenteren en aan het einde van deze dag hebben we de burgemeester ontmoet.

Joris, hoe was deze dag voor jou?

Van tevoren was het inderdaad wel spannend met het wachten, want ze vonden Ramses en mij allebei heel erg goed. Daarom is er nu ook voor het eerst een locokinderburgemeester. De dag met de gemeenteraad, toen we officieel benoemd werden, was ook heel spannend. Maar ook heel speciaal want bijna iedereen uit mijn klas is komen kijken! 

Ik wil graag meepraten voor andere kinderen en meemaken wat er in de gemeente gebeurt. Het leek me vooral zo leuk om samen met de echte burgemeester mee te gaan naar evenementen.

Als je je eigen waterfles meeneemt en die vult, scheelt dat weer afval en het is gezond.
Ramses

De eerste drie maanden van jullie burgemeesterschap zijn inmiddels achter de rug. Wat was het allercoolste om te doen?

Ramses: We hebben echt al heel veel gedaan. Tijdens de Kinderboekenweek mocht ik naar een basisschool. Daar heb ik veel gehoord over hoe het bij andere kinderen thuis gaat. En ik was bij de intocht van Sinterklaas in Badhoevedorp. Een mooi moment was het openen van een watertappunt in Jeugdland. Als je je eigen waterfles meeneemt en die daar vult, scheelt dat weer afval en het is gezond.

Joris: Dat heb ik ook gedaan, ik mocht Sinterklaas welkom heten in Zwanenburg en Lisserbroek! Om hem dan zelf als kinderburgemeester te mogen ontmoeten was echt heel cool. Wat ik ook heel leuk vond was een boeklancering bij Boekhandel Stevens. Daar mocht ik het eerste boek in ontvangst nemen. Verder was voor mij de uitnodiging om mee te praten met de jongerenraad echt een hoogtepunt.

Korenmolen de Eersteling is heel mooi en met het meel bakt mijn vader echt de allerlekkerste pannenkoeken!
Joris

Jullie wonen zelf natuurlijk ook in gemeente Haarlemmermeer. Hoe is het om hier te leven, te spelen, leuke dingen te doen?

Joris: Het is echt een hele fijne gemeente!

Ramses: Ja, ik ben oprecht heel blij dat ik hier mag wonen. Ik woon in een hele fijne wijk met veel leuke kinderen, ik wil daar echt niet weg. Restaurant Enjoy vind ik heel leuk. Daar kun je gerechten van de hele wereld eten, ik heb daar zelfs een keer hertenbiefstuk zien liggen.

Joris: Ik zit op tekenles bij het kunst- en cultuurcentrum C. Hoofddorp (voorheen Pier K). En fiets dan altijd langs het mannetje in het centrum. Dat is één van mijn lievelingsplekken. En Klimpark21 is superleuk voor kinderfeestjes.

Ramses: Vroeger ging ik vaak naar Jeugdland Hoofddorp om hutten te bouwen en voor kinderfeestjes. Claus Bowling is ook echt héél leuk. Vooral de hapjes en de hele sfeer daar. Ook gaan we vaak naar het Haarlemmermeerse bos. Het zoeken van Happy Stones daar is echt een hobby van ons geworden. Eigenlijk is het zo helemaal compleet in de gemeente. Van mij hoeft er niet veel bij.

Joris: Ik vind dat iedereen een keer naar Korenmolen de Eersteling moet om meel te kopen. De molen is heel mooi en met het meel bakt mijn vader echt de allerlekkerste pannenkoeken!

Bowling Claus
Klimmen bij Klimpark21
Winkeltje bij Korenmolen de Eersteling

Waarin hopen jullie het verschil te kunnen maken als kinderburgemeesters?

Joris: Voor mijn aanmelding heb ik onderzoek gedaan op school en in mijn buurt. Daar is bijvoorbeeld uitgekomen dat er ander soort speeltoestellen moeten komen voor oudere kinderen om zo hangjongeren tegen te gaan. Dat vind ik zelf heel belangrijk. Verder zet ik mij in via mijn schaakclub om het buitenschaakveld op het Polderplein weer te openen. Deze was tijdens de coronalockdown helaas verwijderd.

Ramses: Ik wil vooral genieten van de momenten die nog komen. Maar ik hoop ook dat ik de komende maanden meer kan doen met wat ik hoor van andere kinderen op school. Daar luister ik goed naar. Ook wil ik in gesprek gaan met de leerlingenraden van scholen om te bespreken wat voor hen belangrijk is. Later lijkt het mij heel leuk om in de Tweede Kamer te zitten!

Tot slot, wat willen jullie meegeven aan de inwoners en bezoekers van gemeente Haarlemmermeer?

Ramses: Houd het schoon en netjes, want we hebben een prachtige gemeente om in te wonen en te leven. Wees daar heel erg blij mee.