Fietsen langs molens

39,0 km
De Molen van Sloten
Bij deze bijzondere fietsroute hoort een speciale audiotour. De route leidt je dwars door Haarlemmermeer naar Penningsveer en het groene Spaarnwoude.
Fietsen op de Ringdijk met op achtergrond een molen

Tijdens de fietstocht vertelt de stem van Roos jou over het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens. Ook ontdek je alles over de geschiedenis van het landschap. Leer meer over de connectie van de bekende schilder Rembrandt met Sloten en kom achter de toekomstplannen van recreatiegebied Spaarnwoude tijdens deze inspirerende fietstocht! 
 

Startpunt

De fietsroute begint in Sloten, om precies te zijn bij De Molen van Sloten. Dit is de naam van een poldermolen in het dorp Sloten bij Amsterdam. De molen ligt aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.  

1 Gemaal de Lynden

Via de Ringvaart fiets je naar Gemaal de Lynden aan de Akerdijk in Lijnden. Dit historische stoomgemaal heeft samen met de stoomgemalen Leeghwater en Cruquius in 1849 gezorgd voor de drooglegging van de Haarlemmermeer.

Gemaal De Lynden met op de voorgrond water

2 Fort bij Penningsveer

Via Boesingheliede kom je vervolgens aan in Haarlemmerliede. Hier fiets je langs het Fort de Liede, het Fort bij de Liebrug en verschillende molens. Uiteindelijk kom je aan bij het Fort bij Penningsveer. Deze forten zijn allemaal onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het Fort bij Penningsveer heeft als enige fort twee woonlagen. Tegenwoordig is het Fort bij Penningsveer in gebruik als groepsaccommodatie voor scholen en instellingen en voor het houden van evenementen. Leuk weetje: je kunt het fort zelfs huren als trouwlocatie! 

Zijkant van Fort Penningsveer met op voorgrond wachtershuisje

3 De Stompe Toren

Via Spaarndam kom je aan in het kleine dorpje Spaarnwoude. Hier vind je een kerk met een middeleeuwse toren. De Stompe Toren is in 1764 gebouwd. Tegenwoordig is dit de locatie van Cultureel Centrum Stompe Toren. Deze organisatie zorgt voor diverse activiteiten in het kerkje, zoals tentoonstellingen, concerten en workshops. Ook heeft de kerk een historisch museum waar je alles over de geschiedenis van dit bijzondere kerkje kunt leren. 

Buitenkant Stompe Toren tussen bomen door gezien

4 Brasserie Tommy’s

Nadat je over de Spaarndammerdijk naar Halfweg fietst kom je aan bij Brasserie Tommy's (voorheen Koffie bij Kaatje) aan de Spaarndammerweg. Dit is een perfecte plek om heerlijk te lunchen. Deze gezellige lunchroom ligt aan de rand van het recreatiegebied Spaarnwoude en is de ideale plek om jezelf op te laden voor het laatste deel van de fietstocht. 

Eindpunt

Via de Ringvaart en Halfweg fiets je het laatste stuk terug naar het eindpunt. De route eindigt waar je bent gestart, bij de Molen van Sloten aan de Akersluis in Sloten. Heb jij zin gekregen om deze interessante fietsroute met audiotour af te leggen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Molen van Sloten
Akersluis 10
1066 EZ Amsterdam
Nederland