MTB-route Groene Weelde

15,2 km
Pannenkoeken Paviljoen: gezellig pannenkoekenhuis Cruquius
Heb jij zin in een spannende mountainbikeroute dwars door het bosrijke landschap van de Groene Weelde, het Haarlemmermeerse Bos en de Boseilanden?
Mountainbiketrail, MTB route bij de Big Spotters Hill met fietser die naar beneden fiets bij Big Spotters Hill

Deze route bestaat grotendeels uit singletracks en gaat over een heuvel met een hoogte van maar liefst 42 meter! Ook brengt de route je langs interessante plekken, zoals uitkijkpunt Big Spotters Hill en het Historisch Museum Haarlemmermeer. Geniet van de adrenaline en laat je inspireren door de omgeving! 

Startpunt

De route begint bij het Pannenkoeken Paviljoen aan de Kruisweg in Cruquius. Goed om te weten: de gehele route is gemarkeerd met vierkante palen, met in het rood het internationale MTB-teken. Zo weet je tijdens het fietsen precies waar je heen moet. 

1 Pannenkoeken Paviljoen

Pannenkoeken Paviljoen in Cruquius is het startpunt. Dit restaurant is gelegen in het prachtige natuurgebied de Groene Weelde. Het is de perfecte plek om te genieten van een heerlijke belegde pannenkoek, voor of na je vertrek. 

2 Big Spotters Hill

Vanuit het Pannenkoeken Paviljoen fiets je omhoog door de Groene Weelde, tot je aankomt bij Big Spotters Hill. Deze heuvel is in 2002 aangelegd voor de Floriade en is 42 meter hoog – een enorme klim met je mountainbike! De heuvel is gemaakt van de aarde die vrijkwam bij het uitgraven van sloten en vijvers op het Floriadeterrein. De vorm is geïnspireerd op de Egyptische Piramide van Cheops. Big Spotters Hill is een bijzonder uitkijkpunt in het Haarlemmermeerse Bos. Stap dus vooral even van je fiets en geniet van het weidse uitzicht! 

Big Spotters Hill in de verte en op voorgrond gras en bloemen

3 Expo Vijfhuizen

Vanuit het Haarlemmermeerse Bos fiets je omhoog naar Vijfhuizen. Hier vind je evenementenlocatie Expo Greater Amsterdam. Het glazen gebouw werd tijdens de Floriade 2002 opgericht. De tentoonstellingsruimte heeft een oppervlakte van maar liefst 26.000 vierkante meter en heeft zelfs een auditorium. Deze unieke glazen accommodatie is de perfecte locatie voor diverse beurzen en evenementen, zoals Bright Day, Citromobile, de Libelle Zomerweek en diverse rommelmarkten. 

Luchtfoto van dorp Vijhuizen met links op foto de zonnepanelen op dak Expo

4 Historisch Museum Haarlemmermeer

Via het Liniepad fiets je langs de Plesmanhoek terug naar het Haarlemmermeerse Bos. Hier kom je langs het Historisch Museum Haarlemmermeer, waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de 170 jaar jonge polder. Het overdekte museum heeft een centraal plein met een nagebouwd schooltje, een kerk en natuurlijk een café. In het midden staat zelfs een waterpomp! De Haarlemmermeerpolder werd drooggemaakt voor landbouwgrond. Daarom vind je hier ook veel oude landbouwwerktuigen. Tip voor de kids: kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen hier een speurtocht doen. Leuk én leerzaam! 

Historisch Museum

Eindpunt

Vanuit het Haarlemmermeerse Bos fiets je helemaal door naar de Boseilanden in Zwaanshoek, waarna je terugkeert omhoog. De route eindigt waar je bent gestart, bij het Pannenkoeken Paviljoen in Cruquius. Heb jij zin gekregen om deze stoere mountainbikeroute te doen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Pannenkoeken Paviljoen
Kruisweg 1625
2142 LC Cruquius
Nederland