Eerste Winter Garden Festival in Haarlemmermeer

Op 24 februari organiseert Faul Productions, de organisatoren achter het bekende Mystic Garden Festival, het winterfestival Winter Garden 2024. Het is de eerste keer dat dit festival in onze gemeente wordt georganiseerd. Wij vroegen de organisatoren waarom je dit festival niet mag missen.
Portretfoto organisatoren Winter Garden Festival

Lidwine Jocker doet de marketing voor onder andere Winter Garden 2024 en zij is verantwoordelijk voor de creatieve invulling. Tijmen Mense is als projectleider betrokken bij het festival.

Van Amsterdam naar Vijfhuizen

Waarom de organisator gekozen heeft voor Haarlemmermeer? “Winter Garden zelf is niet nieuw. We hebben het twee keer eerder georganiseerd in Amsterdam. Op die locatie was minder ruimte, dus was het festival snel uitverkocht. We zagen de mogelijkheden om dit concept groter neer te zetten en er nog meer een beleving van te maken. Daarom gingen we op zoek naar ruime outdoor-locaties. Zo kwamen we bij de Groene Weelde in Haarlemmermeer terecht. Het festival is tussen de Expo Vijfhuizen en Big Spotters Hill. Het terrein zelf is onwijs mooi. Als je daar rondloopt zie je veel natuur. En dat zoeken we. Omdat het terrein prima geschikt is voor ons evenement, gingen we in gesprek met het Recreatieschap Spaarnwoude. Die zeiden ‘ja’. En dat was goed nieuws, want hier hebben we ook de potentie om te groeien. We willen hier nog een aantal jaren mooie festivals neerzetten”, zegt Tijmen Mense. 

Waarom is het festival uniek?

Lidwine Jocker legt uit: “Het is veel meer dan een festival. We zetten echt een beleving neer. Even een dagje iets heel anders, een belevenis voor de bezoekers waar ze kunnen ontdekken, verrast worden door artiesten, straattheater en decoraties. Even hun dagelijkse zorgen vergeten op een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. We toveren het terrein om in een magische, decoratieve Winter Garden. Er is niet alleen muziek, er is ook interactief entertainment zoals spelletjes met je vrienden of knutselen. Natuurlijk ontbreekt een breed assortiment aan eten en drinken niet. Zo vind je meerdere foodtrucs. Het festival biedt voor elk wat wils, voor iedereen een beleving.”

Decor bij het wintergardenfestival
Decor bij het wintergardenfestival

Lekker warm in de winter

Om te zorgen dat het een warme beleving wordt, werkt de organisatie met tenten. Lidwine: “De stages worden opgebouwd in warme tenten. We zetten het ruim op, ook met houten vloeren om op te dansen. En natuurlijk mooi gedecoreerd. Mystic Garden is het overkoepelende concept van waaruit wij werken. De garden is de veilige haven waar alles gebeurt. Bij de Mystic Garden Stage hangen we mooie lampen in het dak. En het stage-ontwerp is helemaal nieuw. Buiten hebben we overkappingen waar vuurkorven staan, zodat je kan chillen met je vrienden rondom een kampvuur. We zorgen dat de bezoekers op een goede manier warm en beschut zijn. Zij krijgen het zeker ook warm van onze line-up. Zo zijn er veel genres op de podia, zoals melodic techno, techno en house. Er is ook een podium voor alleen hits uit de jaren ’80, ’90 en ’00. Maar de belangrijkste focus ligt toch op (melodic) techno."

Een vast item in Haarlemmermeer

Winter Garden zal een terugkerend festival zijn. Tijmen: “Met dit festival willen we echt het magische wintergevoel proberen neer te zetten. Dat is voor ons het voornaamste. Een plek waar iedereen zichzelf kan en wil zijn. Het is het meest magische winterfestival dat er is. Met een leuk concept, veel verwondering door bijvoorbeeld de decorobjecten die we laten maken. Het is dus niet alleen muziek. Bezoekers dwalen over het terrein, vertellen elkaar wat ze gezien hebben en andere bezoekers gaan op zoek naar die ervaring. Zo ontdekken ze nieuwe plekjes die wij hebben aangekleed om zo het sprookje van het festival neer te zetten.”  

Zie jij jezelf wel dansen op dit spectaculaire winterfestival? Lees dan gauw meer praktische informatie over Winter Garden Festival in onze agenda!