Van toen tot nu

12,9 km
Cruquius Museum: de iconische hotspot van Haarlemmermeer
Het polderlandschap van Haarlemmermeer heeft een bijzondere geschiedenis. Het is veranderd van water naar polderland. En later van akkerbouw naar stedelijk gebied.
Zicht op het stoomgemaal Cruquius

Tijdens deze fietstocht maak je een reis van het verleden naar het heden. Je fietst langs verschillende historische iconen, zoals stoomgemaal De Cruquius en het Fort bij Vijfhuizen. Ontdek het verhaal van de strijd tegen het water en geniet van de prachtige omgeving! 
 

Startpunt

De route start bij het Gemaal de Cruquius aan de Cruquiusdijk. 
 

1 Gemaal de Cruquius

Het historische Gemaal de Cruquius is een stoomgemaal uit 1849. Het is een van de drie gemalen waarmee Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggelegd. Deze unieke locatie is inmiddels omgebouwd tot een culturele hotspot met een innovatief museum. Het Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer en de eeuwenlange strijd tegen het water. 

Gemaal De Cruquius in voorjaarstijd

2 Theehuis Cruquius

Na het ontdekken van de boeiende geschiedenis van Gemaal de Cruquius kun je bij restaurant Theehuis Cruquius genieten van een heerlijke lunch. Het restaurant ligt vlak naast het gemaal, op een unieke locatie met vrij uitzicht over het water. Daarnaast is de prachtige tuin de perfecte plek om even pauze te nemen tijdens deze fietstocht. 

Zicht op theehuis Cruquius met gevuld terras buiten

3 Kunstfort bij Vijfhuizen

Via de Ringvaart fiets je door het polderlandschap naar Vijfhuizen. Hier aangekomen vind je het prachtige Kunstfort Vijfhuizen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een van de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Op deze bijzondere plek komen beeldende kunst en militair erfgoed samen. Je kunt hier tentoonstellingen bekijken, meedoen aan workshops, maar ook heerlijk genieten van een hapje en een drankje.
 

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant

4 Expo Haarlemmermeer

Verderop in Vijfhuizen vind je evenementenlocatie Expo Haarlemmermeer. Dit opvallende glazen gebouw werd tijdens de Floriade 2002 opgericht. De tentoonstellingsruimte heeft een oppervlakte van maar liefst 26.000 vierkante meter en heeft zelfs een auditorium. Deze unieke glazen accommodatie is de perfecte locatie voor diverse beurzen en evenementen, zoals Bright Day, Citromobile, de Libelle Zomerweek en diverse rommelmarkten. 

Expo Haarlemmermeer uit de lucht gezien met Vijfhuizen ernaast

5 Big Spotters Hill

Vanuit Vijfhuizen fiets je naar het Haarlemmermeerse Bos tot je aankomt bij Big Spotters Hill. Deze heuvel is in 2002 aangelegd voor de Floriade en is 42 meter hoog – een enorme klim met je mountainbike! De heuvel is gemaakt van de aarde die vrijkwam bij het uitgraven van sloten en vijvers op het Floriadeterrein. De vorm is geïnspireerd op de Egyptische Piramide van Cheops. Big Spotters Hill is een bijzonder uitkijkpunt in het Haarlemmermeerse Bos. Stap dus vooral even van je fiets en geniet hier van het weidse uitzicht! 
 

Trap naar boven met kunstwerk op Big Spotters Hill

Eindpunt

De route eindigt waar je bent gestart, in Cruquius. Ben jij geïnspireerd om deze uitgebreide fortenfietsroute te doen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Cruquiusdijk
2142 LH Cruquius
Nederland