Verhalenpalen thema Mens

20,0 km
Parkeerplaats Drie Merenweg, Hoofddorp
Wist je dat er verhalenpalen zijn in Haarlemmermeer? Ontdek verhalen van bijzondere mensen op deze fietsroute rondom Hoofddorp!
Fietser langs verhalenpaal met molen op achtergrond

In deze fietsroute van ongeveer twintig kilometer ontdek je de bijzondere inwoners van Haarlemmermeer. Je fietst langs de verhalenpalen. Scan op de paal de QR-code en kom je meer te weten. Zoals het levensverhaal van de eerste polderbewoners en de heldhaftige familie Boogaard die in de oorlogsjaren onderduikers in huis namen. De route is een rondje rondom Hoofddorp. Wil je weten waar je een fiets kunt huren? Kijk dan hier.

Startpunt

Deze themaroute begint bij de parkeerplaats Drie Merenweg (fietsknooppunt 54), vlakbij De Groene Weelde in Hoofddorp. Ben je voor deze tocht al toe aan een kop koffie met taart of een pannenkoek? Het Pannenkoekenpaviljoen is zes dagen in de week geopend vanaf 10.00 uur ’s ochtends.

Wandel en fietspad tussen de bomen in de Groene Weelde

1 Big Spotters Hill

Rijd een rondje linksom hét uitkijkpunt van Haarlemmermeer: de Big Spotters Hill. Als je direct toe bent aan een pittige uitdaging kun je de berg beklimmen. Met maar liefst 9% stijgingspercentage is het een echte kuitenbijter! Stap daarna op de fiets en rijd richting het centrum van Hoofddorp (fietsknooppunt 58). Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de Geniedijk afrijden of kiezen voor een route door het dorp.  

Big Spotters Hill in de verte

2 Centrum Hoofddorp

Aan de Hoofdweg vind je de eerste verhalenpaal 3 BOER op je route. Het verhaal ‘Graan voor Visch’ vind je op het fietspad langs de Hoofdweg ten zuiden van bushalte Hoofdweg/Molen. Wil je na het horen van dit verhaal zelf graan kopen? Breng dan een bezoekje aan de molenwinkel in De Eerstelling.

Molen de Eersteling met zaken meel voor de ingang

3 Oude Secretarie

Aan de Ringvaart op de kruising met de Hoofdweg/Bennebroekerweg vind je fietsknooppunt 62. Hier staat ook de verhalenpaal 4 GEZAG over de Oude Secretarie. Hier kwam in 1856, na de inpoldering van de Haarlemmermeer, de gemeenteraad van de kersverse gemeente voor het eerst bijeen. Het gebouw is niet meer te zien want het brandde in 1915 af.

Oude secretarie

4 Onderduikadres

Fiets verder en ga 1,5 kilometer rechtdoor op de Bennebroekerweg richting de snelweg A4. Sla daarna rechts (ter hoogte van Eazzypark) de Rijnlanderweg op. Bij nummer 1253 tref je verhalenpaal 5 VERZET en het bijzondere verhaal van de familie Boogaard. Op het boerenbedrijf vonden tientallen onderduikers in de oorlogsjaren onderdak. Tip: nu vind je hier kaasmakerij Van Wees. Dus neem ook kaas mee in je fietstas!

2 vechtende koeien in een weiland

5 Geniedijk

Keer na deze stop om en fiets de Rijnlanderweg helemaal af totdat je bij fietsknooppunt 63 op de Geniedijk bent. Rijd daarna door tot knooppunt 59 en sla linksaf het Pad om de Noord op. Geniet van de heerlijke poldergezichten en het schouwspel van landende en stijgende vliegtuigen. Sla linksaf bij de IJweg en via het Haarlemmermeerse bos kom je erna bij het startpunt van je route.

Water in Haarlemmermeerse bos gezien vanaf een steiger

Eindpunt

Sluit je dag af met een bezoek aan het Historisch Museum om meer te leren over de bijzondere Haarlemmermeerders. Het museum ligt aan de rand van het Haarlemmermeerse bos vlakbij het startpunt. 

Historisch Museum

Meer over het startpunt

Startpunt route
Parkeerplaats Drie Merenweg
Paveljoenlaan 1
2131LZ Hoofddorp
Nederland