Vijf mooie wandelgebieden in Haarlemmermeer

Haarlemmermeer biedt natuurliefhebbers veel variatie in parken, bossen en graslanden waar je heerlijk kunt wandelen. Tijdens jouw wandelingen geniet je van de prachtige flora en fauna die je in de gemeente vindt. En ontdek je de cultuur die Haarlemmermeer zo uniek maakt. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het mooie, natuurrijke Haarlemmermeer te voet.
Wandelaars
Natuur in houtrak spaarnwoude
1

Houtrak Spaarnwoude

Het enorme recreatiegebied Houtrak is onderdeel van Spaarnwoude Park en het is de ideale plek om heerlijk te wandelen. Dankzij de omvang van het gebied raak je niet snel verveeld. Bewonder de grote groene grasvlaktes en de vele verschillende bomen, planten en bloemen. Honden zijn in dit gebied welkom en mogen bijna overal los. In het midden van het gebied vind je de Grote Vijver, waar jij of jouw trouwe viervoeter lekker even kan afkoelen. Waan jezelf tijdens een wandeling in Houtrak in een oase van rust en geniet van de natuur.

Stadspark
2

Stadspark Hoofddorp

Midden in het centrum vind je Stadspark Hoofddorp. Ontsnap aan de drukte en ontspan tijdens een wandeling in dit mooie groene park. Het park wordt de komende jaren doorontwikkeld om recreatie in het park centraal te zetten. Stadspark Hoofddorp heeft een wandelbos dat het centrum en het station van Hoofddorp met elkaar verbindt. Laat het pad je langs de Fruittuinen en kinderboerderij De Boerenzwaluw leiden. Met bomen die al meer dan 100 jaar oud zijn en de grote reigerkolonie die zich in het gebied huishoudt, is het een uniek wandelgebied. Die je zeker een keer gezien wil hebben!

Natuur in park zwanenburg
3

Park Zwanenburg

Park Zwanenburg is relatief nieuw en ligt aan Spaarnwoude Park. Het gebied is ontzettend groen en een mooie plek om te wandelen. Het park is in 2010 geopend en nu nog volop in ontwikkeling. Om de natuur een handje te helpen is er een Geboortebos geopend. Ouders en grootouders kunnen samen met hun (klein)kind tot 12 jaar een boom in het bos planten. Ter ere van de geboorte van het kind. Op deze manier ontstaat in Park Zwanenburg langzaam een divers bos en wordt het een nog groenere omgeving.

Groene weelde
4

Groene Weelde

Dit reusachtige natuurgebied in Vijfhuizen biedt oneindig veel wandelplezier. De Groene Weelde ligt tussen Vijfhuizen, Cruquius en Hoofddorp in en is verbonden met het Haarlemmermeerse Bos en Park Vijfhuizen. Het is een divers recreatiegebied met bossen, wateren en dieren. Je vindt in dit gebied onder andere het Prins Bernhard Bos. Een mooi en ruim opgezet bos waar je heerlijk kunt wandelen. Ook ligt de bekende Big Spotters Hill in de Groene Weelde. Bovenaan de top van deze heuvel heb je prachtig uitzicht over Haarlemmermeer. Wandelaars kunnen keer op keer andere routes wandelen. En raken er door de veelzijdigheid van het gebied niet snel op uitgekeken.

Venneperhout natuur
5

Venneperhout

Parkbos Venneperhout ligt in het zuiden van Nieuw-Vennep en is met ruim 80 hectare geen klein wandelgebied. In dit natuurgebied wandel je door stukken bos, over open vlaktes en langs het water. Neem in dit grote en veelzijdige gebied een welverdiende pauze van de drukte. Ook met honden ben je hier meer dan welkom. Honden mogen hier het hele jaar door los en kunnen op warme zomerdagen afkoelen in de waterpartijen in Venneperhout.