Beelden van Karel Gomes

56,2 km
Weteringbrug: pittoresk dorpje in het zuiden van Haarlemmermeer
Deze bijzondere kunstwerken zijn van de kunstenaar Karel Gomes. Je vindt zijn kunst op verschillende plekken in de gemeente. Volg deze route en laat je meevoeren in de wereld van deze eigentijdse kunstenaar.
Beeld Karel Gomes in Haarlemmermeerse Bos. Recreanten: een vrouw met op haar schoot een baby maakt een praatje met een oude man. Tussen hen in, op de bank aan de rand van het meer, zit een jong meisje te zonnen

Daar hoort ook deze fietsroute bij. Deze route is samengesteld met beelden van Gomes die je in en rond Haarlemmermeer kunt vinden. De bijzondere route voert je langs beelden in Hoofddorp, Vijfhuizen en Badhoevedorp. 

Startpunt

De route begint in Weteringbrug, om precies te zijn aan de Leimuiderdijk. Via Burgerveen en Aalsmeer fiets je eerst richting Amsterdam, waar je de eerste beelden kunt bewonderen.  

1 Gemaal de Lynden

Vanuit Amsterdam fiets je door naar Lijnden. Hier kom je aan bij Gemaal de Lynden, aan de Akerdijk in Lijnden. Dit historische stoomgemaal heeft samen met de stoomgemalen Leeghwater en Cruquius in 1849 gezorgd voor de drooglegging van de Haarlemmermeer.

Gemaal De Lynden met op de voorgrond water

2 Kunstfort Vijfhuizen 

Via Lijnden fiets je door het polderlandschap naar Vijfhuizen. Hier aangekomen vind je het prachtige Kunstfort Vijfhuizen. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een van de forten die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Op deze bijzondere plek komen beeldende kunst en militair erfgoed samen. Je kunt hier tentoonstellingen bekijken, meedoen aan workshops, maar ook heerlijk genieten van een hapje en een drankje.

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant

3 Haarlemmermeerse Bos

Vanuit Vijfhuizen fiets je door naar het prachtige Haarlemmermeerse Bos. Dit groene natuurgebied is maar liefst 115 hectare groot en heeft speciale wandelpaden waar je de diversiteit van de natuur kunt ontdekken. Ook biedt bos recreatie voor jong en oud. Zo zijn er voor de kleinste bezoekers verschillende speeltuinen en is er een speelparcours. Links van restaurant Papa’s Beach House vind je een kleine speeltuin aan het water. Volwassenen kunnen vanaf het terras bij Papa’s Beach House zelf zo het water in, om heerlijk te zwemmen of zelfs te suppen! 

Waterpartij in recreatiegebied Haarlemmermeerse bos in de herfst

4 Fort van Hoofddorp

Vanuit het Haarlemmermeerse Bos fiets je vervolgens naar Hoofddorp, waar je het Fort van Hoofddorp vindt. Op deze unieke locatie valt veel te beleven. Zo kun je onder andere theatervoorstellingen en concerten bijwonen in het openluchttheater en exposities bekijken in dit prachtige monumentale gebouw. Daarnaast kun je voor een heerlijke lunch of diner terecht bij restaurant Fort NOXX. 

Fort van Hoofddorp

Eindpunt

De route eindigt waar je bent gestart, in Weteringbrug. Ben jij geïnspireerd geraakt om deze kunstzinnige fietsroute te doen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer over het startpunt

Startpunt route
Leimuiderdijk
2156 MZ Weteringbrug
Nederland