Verhalenpalen thema Land

35,0 km
Proeflokaal Bregje Beinsdorp: uiteten voor een vaste prijs
De Haarlemmermeer werd van water een nieuw polderland. Deze unieke gebeurtenis is iets om bij stil te staan en dat kan met een fietstocht langs de verhalenpalen.
Verhalenpaal in de natuur

Op 5 mei 1840 ging de eerste schep de grond in om de Ringvaart te graven. Het begin van het droogmaken van de Haarlemmermeer. En zo zijn er nog veel andere belangrijke gebeurtenissen in de historie van de gemeente. Bij de verhalenpalen in het landschap kom je meer te weten. Op de paal staat een QR-code. Deze kun je scannen om meer over de geschiedenis te lezen. Wil je een fiets huren in Nieuw-Vennep? Bekijk waar dit kan. 

Startpunt

Op de grens van Noord- en Zuid-Holland vind je Proeflokaal Bregje aan de Ringvaart. Hier start deze fietstocht. Let op dit restaurant is geopend vanaf 17.00 uur. Wil je voorafgaand aan je tocht een kopje koffiedrinken, dan is Venneper Lodge een goed alternatief. Vertrek vanaf Bregje in zuidelijke richting naar Lisserbroek. Ga net voor het viaduct met de N207 linksaf het groene gebied in. Op de rotonde met de IJweg ligt fietsknooppunt 1.

 

Tafel met glazen en menukaart bij proeflokaal Bregje

1 Landgoed de Olmenhorst

Neem de rotonde linksaf en na een kleine kilometer kom je bij Landgoed de Olmenhorst. Het landgoed is bekend om de fruitboomgaarden en daarnaast vinden er tal van activiteiten en evenementen plaats. Je kunt in de Fruitloods verse producten kopen of een picknickmand afhalen. Die kun je samen tussen de bomen opeten. In de oogstmaand is er een appelpluk. Bij De Olmenhorst staat ook de eerste verhalenpaal op je route: 15 FRUIT. Deze paal vertelt je meer over de oprichting van het landgoed door Stephanus de Clercq. Ga na je bezoek rechtsaf de Lisserweg op en daarna na 150 meter links het Turfspoor op. 

Voorkant boerderijk Olmenhorst gezien door boomgaard

2 Abbenes

Je rijdt richting Abbenes waar je bij de brug de Hoofdvaart weer oversteekt. Hier ligt ook een fotogeniek kerkje: de Protestante Kerk van Abbenes. Ga erna na klein stukje rechtsaf en daarna linksaf de Dr. J.P. Heijelaan op. Bij huisnummer 64 ligt de volgende verhalenpaal: 6 LIED. Dr. J.P. Heije schreef vele bekende kinderliedjes waaronder “Zie de maan schijn door de bomen” en “De Zilvervloot”. Hij ligt in Abbenes begraven. Je vervolgt daarna je route over het viaduct van de A44 terug naar de Ringvaart.

Ringvaart bij Abbenes

3 Muntenschat

Bij de Ringvaart ga je linksaf en na 200 meter weer linksaf enkele meters de Kaagweg op. Hier tref je verhalenpaal 13 MUNT. Deze vertelt je over een grote Romeinse vondst in 1920. Een boer stuitte op maar liefst 12.389 munten! Stap verder op de fiets en volg de Ringvaart via de fietsknooppunten 10, 5 en 4. Je komt dan in Burgerveen aan bij de Westeinderplassen. Uiteraard kun je hier even een korte stop maken of direct je route vervolgen. 

Burgerveen gezien vanaf de Ringvaart

4 Onderduikers

Via de Venneperweg rijd je richting Nieuw Vennep. Je passeert de snelweg A4 en gaat daarna rechtsaf de Rijnlanderweg op. Je fietst door het typische polderlandschap. Hier ligt na 2,5 kilometer de verhalenpaal 5 VERZET. Een boerenfamilie bood tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan onderduikers. Vervolg je route over de Rijnlanderweg, ga linksaf de Bennebroekerweg op en onder het spoor door. Bij fietsknooppunt 62 vind je aan de Hoofdvaart de volgende verhaalpaal 4 GEZAG. Deze vertelt je het verhaal over de eerste samenkomst van de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

Polderlandschap bij zonsopkomst

5 Diepste punt -6.80 NAP

Sla na knooppunt 62 linksaf om weer langs de Hoofdvaart te fietsen aan de oostzijde. Bij de Calatravabrug vind je het laagste punt van de hele Haarlemmermeerpolder. Maar liefst 6.80 meter onder zeeniveau. Op verhaalpaal 14 DIEP kom je daarover meer te weten.

Calatravabrug

Eindpunt

Ga verder langs de Hoofdvaart en sla in Nieuw-Vennep centrum bij de tweede brug bij de Witte kerk rechtsaf. Je bent nu op de Venneperweg. Als je deze uit fietst, ben je terug bij het startpunt Proeflokaal Bregje. Wil je meer weten over de historie van de gemeente Haarlemmermeer? Bezoek dan Haarlemmermeer Museum in Hoofddorp of Museum Cruquius in Cruquius.