Bomen om bij weg te dromen

33,4 km
Wieger Bruinlaan in Hoofddorp
Deze bijzondere fietstocht voert je langs de mooiste bomen in Haarlemmermeer. Bomen zie je natuurlijk overal, maar heb je ooit wel eens stilgestaan bij wat een boom uniek maakt? Hoe oud een boom bijvoorbeeld is, of wat hij allemaal heeft meegemaakt?
Wandelpad bij de Toolenburgerplas

Tijdens deze route fiets je langs de meest prachtige bomen uit de Haarlemmermeer. Ontdek snel wat deze iepen, beuken en wilgen zo speciaal maakt! 

Startpunt

De fietsroute start aan de Wieger Bruinlaan in Hoofddorp. Vanuit hier fiets je door het prachtige polderlandschap richting Vijfhuizen en kom je naast de bomen ook veel andere bijzondere plekken tegen. 

1 Fort bij Vijfhuizen

In Vijfhuizen aangekomen vind je het Kunstfort Vijfhuizen. Dit fort is een van de forten die deel uitmaken van de monumentale Stelling van Amsterdam, opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op deze bijzondere plek komen beeldende kunst en militair erfgoed samen. Je kunt hier tentoonstellingen bekijken, meedoen aan workshops, maar ook heerlijk genieten van een hapje en een drankje.

Buitenkan kunstfort Vijfhuizen met water aan voorkant

2 Gemaal de Cruquius

Vanuit Vijfhuizen fiets je langs het Haarlemmermeerse Bos, tot je aankomt bij het dorp Cruquius. Hier ligt het historische Gemaal de Cruquius. Dit stoomgemaal uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is drooggelegd. Deze unieke locatie is inmiddels omgebouwd tot een culturele hotspot met een innovatief museum. 
 

Gemaal De Cruquius in voorjaarstijd

3 Historisch Museum Haarlemmermeer

Nog een stukje verderop ligt het Historisch Museum Haarlemmermeer. In dit museum kun je alles te weten komen over de algemene geschiedenis van deze 170 jaar jonge polder. Het overdekte museum heeft een centraal plein met een nagebouwd schooltje, een kerk en natuurlijk een café. In het midden staat zelfs een waterpomp! De Haarlemmermeerpolder werd drooggemaakt voor landbouwgrond, dus je vindt hier ook veel originele landbouwwerktuigen.  

Historisch Museum

4 Toolenburgerplas

In de Hoofddorpse wijk Toolenburg ligt een prachtig meer: de Toolenburgerplas. Dit meertje is een oase van rust voor zonaanbidders en zwemliefhebbers. Het hele recreatiegebied is ruim 85 hectare groot. Ook heeft de Toolenburgerplas restaurants waar je gezellig op het terras aan het water kunt zitten, zoals restaurant Lieveling en restaurant Long Island
 

Toolenburgerplas Hoofddorp met supper

5 Fort van Hoofddorp

Via de Toolenburgerplas fiets je weer omhoog naar Hoofddorp, waar je langs het Fort van Hoofddorp rijdt. Op deze unieke locatie valt veel te beleven. Zo kun je onder andere theatervoorstellingen en concerten bijwonen in het openluchttheater en exposities bekijken in dit prachtige monumentale gebouw. Daarnaast kun je voor een heerlijke lunch of diner terecht bij restaurant Fort NOXX. 
 

Fort van Hoofddorp

Eindpunt

De route eindigt waar je bent gestart, aan de Wieger Bruinlaan in Hoofddorp. Heb jij zin gekregen om deze uitgebreide fietsroute te doen? Bekijk dan snel de gehele route via onderstaande link! 

Meer informatie

Startpunt route
Wieger Bruinlaan 6
2132 AW Hoofddorp
Nederland