Verhalenpalen thema Lucht

40,0 km
Het Haarlemmermeerse Bos: van speeltuin tot Spartelvijver
Fiets langs de verhalenpalen in Haarlemmermeer. De route met thema Lucht gaat langs de Ringvaart en over de Geniedijk.
Fietser bij verhalenpaal

In deze route vormt de lucht het hoofdthema. Aanschouw Hollandse luchten met wolken terwijl vertrekkende en landende vliegtuigen van en naar Schiphol komen. Je fietst over de prachtige paden van Haarlemmermeer aan de rand van de Ringvaart en over de Geniedijk. Je komt in de Haarlemmermeerse dorpen Aalsmeerderbrug, Badhoevedorp, Lijnden en Zwanenburg. Uiteraard is de luchthaven niet te missen. Onderweg kom je verhalenpalen tegen, opvallende verschijningen in het landschap die je bijna niet kunt missen. Stap af en scan de QR-code op de paal. Je komt zo meer te weten over de geschiedenis van Haarlemmermeer.

Startpunt

Begin je fietsroute rustig met een kopje koffie bij het populaire strandpaviljoen Papa’s Beach House aan de recreatieplas in het Haarlemmermeerse bos. Het paviljoen is zes dagen per week geopend vanaf 11.00 uur. Als je helemaal in een sportieve bui bent, kun je hier ook een supboard huren om te water de plas te verkennen. Klaar voor de start van je fietstocht? Rijd het bos uit langs de manege richting de IJweg. Hier kruis je de Geniedijk, sla deze rechts op en ga richting het centrum van Hoofddorp.

Interieur pap's beach house met houten boot in het midden

1 Forten bij Hoofdorp en Aalsmeer

De Geniedijk ligt hoger een stuk hoger dan de laaggelegen polder. De dijk is groen en loopt dwars door Hoofddorp heen. De Geniedijk hoort bij de Stelling van Amsterdam en verbindt de verschillende forten. De eerste verhaalpaal op deze route vind je bij de kruising van de Kruisweg en Geniedijk (Kaj Munk College). Verhalenpaal 1 LIJN vertelt het verhaal van de opening van de spoorlijn Haarlem‑Hoofddorp‑Aalsmeer en Hoofddorp‑Leiden. Vervolg, na het lezen van het verhaal, je route over de Geniedijk en onderweg passeer je verhalenpaal 2 DUIK over het Dr. Nanningabad (2). Je komt langs het Fort bij Hoofddorp en Molen de Eerstelling. Rijd alsmaar door over de dijk via knooppunten 58, 63 tot je bij knooppunt 94 bent: Fort bij Aalsmeer. Hier is het CRASH oorlogsmuseum  gevestigd.

Buiten bij het CRASH museum over de 2e wereldoorlog

2 Ringvaart

In de historie van de ontwatering van de Haarlemmermeerpolder is de Ringvaart een belangrijk onderdeel. Samen met de gemalen hebben deze het meer leeggepompt. Nu is het de grens van de gemeente en een fijne plek om langs te fietsen. De route vervolgt een groot deel langs het kanaal. Na het Fort bij Aalsmeer ga je linksaf en fiets je 28 kilometer langs de Ringvaart tot aan Zwanenburg.

Fietsers langs de Ringvaart

3 Schiphol Oost

Onderweg kom je over de Waterwolftunnel, langs het nieuwe gemaal ‘De Bolsius’ dat nu voor droge voeten zorgt en de hangaars van Schiphol-Oost. Net nadat je de snelweg A9 onderdoor bent, vind je de derde verhalenpaal van je route. Verhalenpaal 11 FORT vertelt je over het voormalige Fort aan het Schiphol. Hier heeft onze internationaal bekende luchthaven de naam aan te danken. Het fort is er echter niet meer, maar de historie leeft voort via de verhalenpaal.

Kunstwerk van achterkant vliegtuig met vleugel bij eetcafe wings

4 Badhoevedorp

Je volgt de route langs de Ringvaart richting Badhoevedorp. Onderweg passeer je Later aan het water, een fijne stop voor een lunch. Vervolg je tocht. Tegenover de ophaalbrug en de Molen van Sloten vind je weer een verhalenpaal; 10 Hoeve. Deze leert je meer over het ontstaan van dit dorp in de 19e eeuw..

Later aan het water

5 Stoomgemalen

Je fietst daarna alsmaar langs je Ringvaart en komt langs het Stoomgemaal De Lijnden. Ook dit stoomgemaal speelde een rol in de drooglegging. Pas als je in Zwanenburg bent, ga je linksaf de Domineeslaan op naar fietsknooppunt 51. Tegenover je, aan het water, liggen Stoomgemaal Halfweg en Sugar City. Als je deze ziet, moet je linksaf slaan. Hier vind je de volgende verhalenpaal; 12 SLAG. Maak kennis met de zeeslag tussen de geuzen en de Spaanse vloot die op het Haarlemmermeer in 1573 plaatsvond.

Gemaal Lynden

6 Polderbaan

Koers weer af op fietsknooppunt 55 bij het Haarlemmermeerse bos in Hoofddorp. Je komt langs de Polderbaan te fietsen. Stop natuurlijk op de spottersplek om de vliegtuigen van dichtbij te zien landen én vertrekken.

Vliegtuigspotten langs de Polderbaan

Eindpunt

Fiets door tot dat je weer op de IJweg komt. Als het hard waait is dit een uitdaging. Je hebt er dan een ronde van 45 kilometer opzitten. Uiteraard kun je bij Papa’s Beach House weer op krachten komen. Wil je meer weten over de historie van Haarlemmermeer? Bezoek dan het Haarlemmermeer Museum of Museum Cruquius.

Gemaal De Cruquius in voorjaarstijd