Verhalenpalen thema Water

40,0 km
Theehuis Cruquius: knus familiebedrijf bij het stoomgemaal
Ontdek de band van Haarlemmermeer met water. Een eeuwenlange strijd maar vooral ook plezier. In deze themafietsroute van de verhalenpalen kom je meer te weten.
Verhalenpaal voor theehuis Cruquius

Op deze fietsroute door Haarlemmermeer kom je vier verhalenpalen tegen die je allen een andere kant van de historie met het water vertellen. Scan de QR-code op de paal en laat je verrassen. De route brengt je van het historische stoomgemaal Cruquius, nu het gelijknamige museum, via Fort Vijfhuizen en MH17 monument, het voormalige Floriadeterrein met de Big Spotters Hill, Fort bij Hoofddorp en de Polderbaan op allerlei bekende plekken in de gemeente. Wil je weten waar je een fiets kunt huren? Kijk dan hier. 

Startpunt

Het begin van deze tocht is bij Museum Cruquius, een van de drie gemalen die de Haarlemmermeer leegpompte. Dat was nodig omdat het meer als een ware waterwolf steeds stukken land overstroomde. De indrukwekkende stoommachine was destijds een paradepaardje en is nog in gebruik. Het wordt tijdens een museumbezoek gedemonstreerd. In het naastgelegen theehuis kun je jezelf trakteren op een heerlijke bodem voor de start van je fietstocht. Kies een rijk belegd broodje of koffie met taart om daarna op pad te gaan.

Terras theehuis Cruquius

1 Fort Vijfhuizen

Fiets langs de Ringvaart richting Vijfhuizen. Aan het water liggen verschillende woonboten en het moderne gemaal Willem I. Dat zorgt nu nog steeds voor droge voeten in de polder. Je komt bij Fort bij Vijfhuizen. Dit fort heeft een nieuwe bestemming van restaurant en expositieruimte voor beeldende kunst. Het is dus een leuke afwisselende stop op je fietsroute. Het is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, net als de andere forten in de gemeente. Volg daarna het Liniepad dat overgaat in de Geniedijk richting Hoofddorp.

Moderne kunst binnen in Fort Vijfhuizen

2 Big Spotters Hill

Je komt langs het voormalige Floriadeterrein dat nu bekend is als het Haarlemmermeerse bos. De Big Spotters Hill is een uitkijkpunt die na de tuinbouwexpositie is blijven bestaan. Je kun zelfs bergopwaarts fietsen als je een verhoogde hartslag wilt! Vervolg je tocht alsmaar over de Geniedijk tot je bij Fort bij Hoofddorp en Molen de Eerstelling bent. Dit fort is nu een openluchttheater, expositieruimte en biedt onderdak aan restaurant Fort Noxx. Onderweg kom je twee verhalenpalen tegen. Verhalenpaal 1 LIJN vertelt je meer over de eerste treinlijnen en verhalenpaal 2 DUIKover het Dr. Nanningabad. Wist je trouwens dat Molen de Eerstelling vroeger op een andere plek stond?

Buitenkant Fort met picknicktafels op achtergrond molen Eersteling

3 Hoofdvaart en Polderbaan

Sla linksaf en ga parallel aan de Hoofdvaart fietsen. Je komt door het centrum van Hoofddorp waar genoeg horeca te vinden is voor een versnapering. Je volgt 6 kilometer lang het kanaal dat de Ringvaart aan de noord- en zuidkant met elkaar verbindt. Je kunt aan twee zijdes van het water fietsen. Nadat je de stad uit bent, zie je Schiphol al aan de horizon verschijnen. Links ligt de Polderbaan met haar eigen luchthaventorentje. Ga onder de taxibaan door en onder snelweg A9. Als je aan de oostzijde fietst, kun je bij de Zwanenburgbaan nog vliegtuigen spotten.

Hoofdvaart door Hoofddorp

4 Lijnden en Boesingheliede

Vervolg je route tot aan Lijnden over de Hoofdweg, nog steeds parallel aan de Hoofdvaart. Sla in Lijnden linksaf de Schipholweg op (eerst oversteken). Op deze kruising staat de eerste katholieke kerk van de gemeente de Sint-Franciscus van Saleskerk. Stap zeker af voor een foto. Verhaalpaal 9 DORP die je op de Schipholweg bij nummer 695 tegenkomt, vertelt je over het dorpje Nieuwerkerk. Het dorpje ging tot drie keer toe ten onder in het de Haarlemmermeer. Vervolg je route. Bij Spottersplek Boesingheliede vind je ook verhalenpaal 12 SLAG. Ook hier kun je een uniek verhaal luisteren namelijk over de zeeslag tussen de Spanjaarden en de geuzen. Vanaf fietsknooppunt 51 kun je de route naar Vijfhuizen volgen.

Verhalenpaal langs de Ringvaart

5 Eendenkooi en MH17 monument

Op de Kromme Spiering ter hoogte van huisnummer 359 vind je verhalenpaal 8 EENDDit is het verhaal van de historische eendenkooi dat een uniek natuurmonument is in de gemeente. Dit stukje polder is oud land. Het lag als schiereiland in de Haarlemmermeer en werd niet drooggemaakt. Stap daarna zeker af voor een moment van rust en respect voor de slachtoffers van de vliegramp MH17. In Vijfhuizen ligt het Nationale Monument. Voor een borrel kun je linksaf slaan naar het Graanpakhuis.

Vanaf boven het Monument gezien.

Eindpunt

Je bent bijna aan het einde van de route. Nog 3 kilometer te gaan naar het startpunt. Via de Spieringweg kom je langs het Herdenkingsbos dat ook werd aangelegd voor de slachtoffers van de vliegramp en de golfbaan van de Haarlemmermeersche Golfclub. Sla bij de Kruisweg weer rechtsaf en je bent terug op de plek van vertrek.

Meer over het startpunt

Startpunt route
Theehuis Cruquius
Cruquiusdijk 27
2142 ER Cruquius
Nederland